Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Деканът на Стопанския факултет участва в поредица онлайн семинари на дипломатическите институти на България и Грузия

   

11.11.2020

 

На 11 ноември приключи поредицата от онлайн семинари на тема енергийна сигурност, които Дипломатическият институт към Министъра на външните работи на Република България организира съвместно с Грузинския институт за дипломатическо обучение и изследвания „Леван Микеладзе“ като част от проект, който се осъществява по линия на българската официална помощ за развитие. Участие взеха дипломатически служители и представители на държавната администрация, бизнеса, неправителствения сектор и студентската общност от Грузия.

BDI

Основни говорители по време на уебинарите бяха г-н Славчо Нейков, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, и доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ и директор на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“. Говорители от страна на Института бяха експертите доц. д-р Валентин Катранджиев и Димитър Иванов.

Представените теми засегнаха ролята на енергийната дипломация в гарантирането на енергийната сигурност и основните формати на сътрудничество в сферата на енергетиката на национално, регионално и глобално ниво. В тази връзка беше поставен акцент върху енергийната политика на ЕС спрямо непосредственото му географско съседство, в това число и Грузия. Друг важен елемент беше организираната онлайн кръгла маса за представители на бизнес и НПО сектора, по време на която бяха обсъдени предизвикателствата пред българския и грузинския енергиен сектор, свързани с прилагане на европейското законодателство и регулации в енергийната сфера, стъпките към декарбонизиране на сектора, както и нуждата от все по-активен диалог между всички заинтересовани страни.

В откриването на онлайн семинарите се включиха директорите на двата института - г-жа Таня Михайлова и г-жа Тинатин Брегвадзе, както и българският посланик в Тбилиси, г-жа Десислава Иванова, и грузинският посланик в София, Н.Пр. Тамара Лилуашвили.