Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Бакалаврите от випуск 2019 на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

   

16.12.2019

 

На тържествена церемония в Аулата 96 бакалаври от випуск 2019 на Стопанския факултет на Софийския университет получиха дипломите за завършено висше образование. 15 от тях са с отличен успех.

Празникът бе открит от декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев. Той поздрави абсолвентите, техните преподаватели и близки с успешното завършване и присъединяването към една от най-престижните общности в България – тази на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Екипът на факултета – преподаватели, администрация, също имаме повод за гордост, защото вие, нашите студенти и колеги, ставате посланици на нашия университет, факултет и общност“.

2

В своето слово деканът на Стопанския факултет обърна внимание на мястото на факултета в българската рейтингова система. Доц. Георгиев подчерта, че за първото място са важни научната дейност, академичният живот и оценката на независимата акредитация, която недвусмислено показва, че програмите на факултета са сред най-добрите в страната. Деканът допълни, че не на последно място, важна е реализацията на завършилите Стопанския факултет: „И тук данните показват, че нашите възпитаници не само не са безработни, а са на престижни позиции с високи възнаграждения“.

7

Доц. Георгиев обърна внимание на това, че в Стопанския факултет има все повече обмен с други университети и подчерта, че дипломата от Софийския университет и конкретно от Стопанския факултет са конкурентно предимство. Той благодари на преподавателите за техните академични лекции и упражнения, на администрацията, на студентите, които са се включили в различните клубове и дейности във факултета. „Благодарение на вас Стопанският факултет е и ще бъде едно от най-интересните места за следване както в Университета, така и в България“, каза още доц. Георгиев.

6

Той пожела на най-младите си колеги много успех и да намерят баланса между професионалната кариера и личния живот. Деканът отправи послание към абсолвентите и да не забравят някои от основните ценности на академичната общност, между които са почтеността, отговорността, колегиалността и сътрудничеството, взаимното уважение, продължаващото професионално развитие през целия живот и други.

„Вярвам, че няма да забравите своите преподаватели, своите колеги и своята Алма матер, затова няма да казваме „сбогом“ или „довиждане“. Очакваме ви в магистърските и докторските ни програми и като част от Алумни клуба на завършилите Стопанския факултет“, каза накрая доц. Георгиев и пожела на абсолвентите успехи напред в годините, в които ще реализират пълния си потенциал.

8

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов също отправи поздрав към присъстващите в Аулата и заяви, че за него, както и за цялото ректорско ръководство, да присъстват на дипломирането на студентите е най-приятното задължение. По думите му това е и най-приятното изживяване и за преподавателите, и за семействата на абсолвентите – да видят своите деца пораснали и помъдрели.

4

Проф. Витанов припомни на дипломантите първите дни в Университета, когато са били плахи, объркани, търсещи. По думите му сега те са уверени в себе си, силни, знаещи и можещи. Заместник-ректорът изрази увереността си, че след години абсолвентите ще забравят трудните моменти, но ще останат знанията и уменията, които са най-добрата инвестиция в бъдещето им. По думите му времето ще запази хубавите спомени и многобройните приятелства, които остават за цял живот.

5

Проф. Витанов заяви още, че Стопанският факултет е дал на България едни от най-добрите финансисти, икономисти и управленци. Според него това не е изненадващо, защото в този факултет винаги са постъпвали едни от най-добрите кандидат-студенти, които се обучават от някои от най-добрите специалисти. „Уверен съм, че и днес сред вас стоят някои от бъдещите блестящи учени и специалисти на България в икономиката, финансите, мениджмънта и бизнеса“, каза още заместник-ректорът.

10

Той заяви още, че няма притеснения за бъдещата реализация на абсолвентите, защото високото качество на обучение в Стопанския факултет отваря много врати и възможности за по-нататъшната им реализация. Проф. Витанов пожела на студентите да намерят работа, която ги удовлетворява. На тези, които ще продължат образованието си, пожела да не стихва ентусиазмът им. Той призова най-младите си колеги да помнят наученото от техните преподаватели, защото то е важно и безценно. „Носете го в сърцата и умовете си, развивайте го и го умножавайте“, призова още заместник-ректорът и обяви випуск 2019 г. на Стопанския факултет на Софийския университет за завършил.

9

Ани Гинева, ръководител направление Global financial services в Experian, се обърна към абсолвентите и посочи, че те навлизат в етап с много нови предизвикателства и възможности. Призова ги да поставят целите си високо, да имат много приятели, които да ги подкрепят, да останат любопитни, отворени към новото и различното, да вървят смело напред, следвайки мечтите и амбициите си.

11

Един от отличниците на випуска Николай Гичев се върна в спомените си в началото на следването, към забавните моменти с приятелите и колегите, към трудните изпити. „Убеден съм, че тези приятелства ще останат и в бъдеще“, отбеляза Николай Гичев и посочи, че през изминалите четири години с колегите му са станали по-самостоятелни, срещнали са се с много нови хора, създали са контакти, а Стопанският факултет се е обновил. „Университетът ни даде основите, изгради у нас начин на мислене. Помогна ни в нашата ориентация към какво да се стремим в идните години и как да го постигнем“, каза Николай Гичев и посочи, че с колегите му са по-подготвени да се изправят пред новите предизвикателства, че ще има трудности, с които ще се справят заедно и с помощта на близките и семействата. „Всички казват да се наслаждаваме възможно най-много на студентските си години, тъй като те са най-хубавите. Хубави бяха със сигурност. Дали най-хубавите, ще разберем. Нека видим какво ни предстои оттук нататък“, каза в заключение Николай Гичев.

Церемонията продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

12
14
16
17
18
2-w