Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Ас. Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултет, коментира предложеното увеличение на пенсиите и очакваните ефекти от него в предаването „Референдум“

   

02.08.2021

 

Ас. Васил Караиванов, икономист, преподавател в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и член на Европейската лига за икономическо сътрудничество, участва в предаването „Референдум“ по БНТ1 на 27 юли.

васил караиванов - участие бнт

Темата на предаването бе пряко свързана с предложението за увеличението на пенсиите и очакваните ефекти от него. Относно аргументите, придружаващи предложението, ас. Караиванов коментира: „Не се налага да се вдигат данъците, ако трябва да отговоря директно на въпроса, за да се направи индексацията и корекцията на пенсиите. Не се налага през следващите години да се вдигат данъците. Това дали в другите държави има по-високи пенсии и доходи, поради това, че има по-високи данъци за бизнеса, нека да речем, че вдигнем и тук данъците за бизнеса - кой ще ги плати? Пак ще ги платят крайните потребители и пенсионерите. Топката ще бъде пак в тях“. „Дори в държави като Италия например, където корпоративния данък е 30%, има толкова облекчения за бизнеса, че ефективната им ставка слиза до 7-8% и е по-ефективна от нашата ефективна от 10%“, добави още той.

На въпроса „Нуждае ли се пенсионната ни реформа и система от коренно преразглеждане“, ас. Караиванов споделя: „В икономиката не мое да се промени само едно единствено нещо. Това се случва на теория, в действителност не можем да променим само едно и да очакваме велики промени. Ако се промени пенсионната система, трябва да се промени данъчната, икономическата политика като цяло. В момента данъчната ни система е така организирана, че 25% от приходите в държавата, са от ДДС. Също така 25% са приходите от осигуровки – социални и здравни. Данък Общ доход формира 10%, от другата страна имаме и корпоративния данък, който формира още 5%. Имаме акцизи от непреките данъци, които формират 15%. Имаме баланс в данъчната ни система. Ако искаме да променим пенсионна система, ще трябва да променим и модела на данъчната ни система, например трябва да имаме по-малко приходи от ДДС, които да са компенсирани с повече приходи от лични данъци, което ще доведе до нови проблеми. Така че отговорът не е еднозначен, налага се широка дискусия. Ако пипнем едно, можем без да се усетим, да повредим и много други“.

Цялото участие на ас. Васил Караиванов в предаването „Референдум“ можете да проследите тук.