Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Ас. Васил Караиванов и гл. ас. д-р Марина Стефанова от Стопанския факултет коментираха икономическите предизвикателства в България в предаването „Реакция“ по ТВ Европа

   

02.08.2021

 

Гл. ас. д-р Марина Стефанова и ас. Васил Караиванов от Стопанския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ взеха участие в предаването „Реакция“ по ТВ Европа, в което изложиха гледните си точки по въпросите, касаещи икономическото възстановяване и новата вълна от COVID-19 в България.

По темата за новата вълна и икономическото възстановяване, гл. ас. д-р Марина Стефанова коментира: „Моето лично наблюдение е, че от гледна точка на здравословни и безопасни условия на труд, на адаптиране на процеси и политики в ситуация на криза, бизнесът има достатъчно практика. За съжаление, не бяха приложени достатъчно икономически мерки за неговото подпомагане. С поредната вълна, тъй като четвъртата вълна е поредна, цялостното внимание трябва да бъде насочено или към текущото състояние (случващото се в момента), или напред“.

марина стефанова реакция 1-min

Според д-р Стефанова българският бизнес се опитва да гледа напред, но безуспешно. „Според мен още не сме се нагодили към „новото нормално“, защото не можем да си го представим. В следващите две години ще наблюдаваме разнородни и динамични икономически процеси, които категорично ще засегнат бизнеса. Междинната скорост ще бъде нещо типично за следващата есен и зима". Според нея излизането от кризата е и въпрос на взимане на съзнателни решения и последващите от тях действия във всички проявления.

По отношение на рисковете от инфлацията и това как растящата инфлация ще се отрази на икономиката, ас. Караиванов коментира: „Инфлацията обикновено е проблем за потребителите. В България всички причини за инфлацията, като например ръстът на паричното предлагане и на доходите на населението, в последните десетина години не влияят на инфлацията. В България тя се влияе единствено от цените на вносните стоки и услуги. Ние в последните 10 години инфлацията само я внасяме, нямаме български фактор, който да влияе на инфлацията. При предложението на служебното правителство за актуализацията на бюджета, основен фактор в мотивите бе цената на петрола. Ние не сме чак такъв потребител на петрол и петролни продукти, така че наистина това, което влезе като продукт, това е причина за инфлацията“.

караиванов реакция 1-min

„Голяма част от разходите не зависят от нас и от българската индустрия, защото основните компоненти са горивата и енергията, които в България са тясно регулирани. Имаме малко свободни лостове за реакция“, добави д-р Стефанова.

На въпрос относно това какво трябва да се направи в най-кратки срокове, за да се повиши социалният статус на гражданите и какво може да направи държавният апарат, за да се случи това, д-р Стефанова отговори: „Държавният апарат, а не политическият? За мен е важно да се въведе термина „стабилност“ като основа на тази част от нашата дискусия. Няма бизнес, който да съществува или процъфтява в нестабилни времена. Онова, което търсим като предприемаческа среда или реален бизнес, е партньор, който да има същите цели като нас, а именно –стабилност, постоянен диалог и експертиза. Много трудно, разбира се, ако нямаме стабилно правителство, бихме могли да привлечем нови инвестиции. Имаме нужда и потенциал, намаляват се глобалните вериги за доставки, това означава, че производството все повече ще се концентрира в нашия континент. Българските предприемачи имат нужда от стабилен партньор в лицето на което и да е правителство“.

марина стефанова реакция 2-min

По отношение на инвестициите и тяхното привличане, ас. Караиванов добави: „Най-високата добавена стойност е в Германия и Швеция, където имаме автомобили и транспортни средства, собствени марки. Където има научноизследователска и развойна дейност, има висока добавена стойност. Всъщност в България имаме две „лъжепритегателни неща“ – уж ни е ниска цената на труда и уж имаме високи печалби, защото сме развиваща се икономика, и двете не са верни. Първо трудът ни е относително по-скъп на база на производителността, защото няма инвестиции и капитал, а другото е, че възвръщаемостта е относително голяма – не е. Компонентата „печалба“ за предприемача е до 15% с тенденция за спад в последните години дори – преди 10 години е била 20%. В Румъния е точно обратното и има инвестиции, които дърпат печалбата нагоре. Това трябва да е политиката – развиване на бизнеси, производство, но да имаме и разработване – научноизследователска и развойна дейност, които в дългосрочен план водят до добавената стойност“.

Коментарите на д-р Стефанова и ас. Караиванов по темата можете да чуете тук.