Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Ас. Мария Трифонова представи изследване за ВЕИ в сп. Мениджър и сп. Ютилитис

   

06.03.2021

 

Ас. Мария Трифонова, преподавател в Катедра "Икономика и управление по отрасли" и координатор на магистърската програма "Енергийни пазари и услуги" в Стопанския факултет, представи изследване, насочено към социалната приемливост на ВЕИ от българските граждани, в две интервюта за водещи бизнес издания – сп. Мениджър и сп. Ютилитис.

MTrifonova

Представителното изследване, проведено по проект в Стопанския факултет с ръководител ас. Трифонова, сочи, че едва 6% от запитаните използват ВЕИ и не повече от 25% са осведомени относно различните възможности за оползотворяването им, с изкл. на дървата за огрев.

Недостатъчната информираност на гражданите е разпозната от половината интервюирани като най-значимата причина ВЕИ да не са разпространени в по-голям мащаб в страната.

Анкетираните свързват зелената енергия най-вече с екологичните ѝ предимства, както и с потенциала ѝ да замени изкопаемите горива. Между 30% и 45% от тях биха се ангажирали с различни подкрепящи действия като пакет за доставка на 100% възобновяема енергия или с надбавка в сметките им за енергия, която да се използва за финансиране на по-амбициозна национална цел за ВЕИ в енергийния микс на страната.