Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Апостол Спасов от Стопанския факултет спечели приза „Студент на годината“ на СУ „Св. Климент Охридски“ в категория „Стопански науки“

   

29.05.2024

 

Апостол Спасов, студент в Стопанския факултет, бе отличен като студент на годината на СУ „Св. Климент Охридски“ в категорията „Стопански науки“. Той получи наградата си от банкера Левон Хампарцумян на тържествена церемония в Аулата в Ректората, където се проведе традиционното събитие „Студент на годината“.

Student-FEBA

Номинирани в същата категория бяха Емилиян Андреев и Адриана Браничева от Стопанския факултет.

3a

Апостол Спасов е студент във втори курс в специалност „Стопанско управление с английски език". Той създава проект за онлайн магазин, който е базиран върху сайта на Софийския планетариум. От 2020 година насам създадената от Апостол и негови приятели фирма Photonics Design Bureau се радва на все по-големи успехи. Създава рекламни тениски, чаши и пъзели, свързани с дейността на Планетариума. Планира развитие на онлайн магазина чрез партньорство с „Боинг“ и разширяване на колекцията от мърчандайз продукти.

2SY

На снимката: Студентите на Стопанския факултет заедно с ректора проф. д-р Георги Вълчев и доц. д-р Божидар Недев

Конкурсът „Студент на годината“ е най-престижното събитие, което Студентският съвет ежегодно организира с цел подпомагане развитието на студентите и докторантите и отличаване на най-добрите от тях. Тази година церемонията се проведе за седми път и бе излъчвана на живо във фейсбук страницата на Студентския съвет .

1SY

На снимката: Отличените студенти на Стопанския факултет заедно с доц. д-р Божидар Недев, директор на Кариерния център

В Аулата присъстваха ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов, представители на ректорското ръководство, декани на различните факултети, преподаватели, студенти и гости. Водещи на церемонията бяха Антония Димитрова и Петър Желев от Факултета по журналистика и масова комуникация.

91

На церемонията бяха отличени 40 студенти и докторанти в 12 категории за студент на годината на Софийския университет. Конкурсът се провежда от 2016 г. под патронажа на ректора на Софийския университет, който е и председател на журито.

94

Студент на годината на Софийския университет за 2024 академична година е Люба Конова от Факултета по математика и информатика. Тя получи наградата си от ректора проф. д-р Георги Вълчев.

15

Люба благодари за наградата и заяви, че за през последните години Софийският университет е станал много специален за нея и че всеки път, когато е на световен подиум, с гордост казва къде следва и се развива.

Люба Конова е магистър в специалност „Логика и алгоритми“ във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. От малка има усилен интерес към математиката и има опит в множество олимпиади и състезания. Вълнува се от приложната математика, а логиката сравнява с постимпресионистките течения в изкуството. Стремежът й е да допринесе за математиката чрез продължението на академичния ѝ път след магистърска степен. Намира вдъхновение в преподаването както на гимназисти, така и като хоноруван преподавател в университета. Участва активно в подготовката на национални отбори по състезателна математика.

Постиженията й включват стипендия на Института INSAIT към Софийския университет за 2023-2024 г.; трикратен лидер на българския национален отбор за EGMO (European’s girls mathematical Olympiad); участник в международния комитет за селектиране на задачи за EGMO 2024; координатор EGMO 2024; лидер на българския отбор за ITYM (Международния турнир за младите математици) 2023-2024.

Люба е вече и автор на математически задачи. Води курсове по математика с ученици от втори и трети клас.

Носител е на три медала от Европейската олимпиада по математика за момичета и на две отличия от Шаригиновата олимпиада по геометрия.

99

Докторант на годината е Милена Крачанова, катедра „История и теория на културата“ на Философския факултет на Софийския университет.

За престижния приз бяха номинирани и Мелания Бербатова, докторант по „Компютърни науки - Машинно самообучение“ във Факултета по математика и информатика, и Иво Михов, докторант по квантова информатика в катедра „Теоретична физика“ във Физическия факултет.

Милена Крачанова има дългогодишен опит като архитект и изследовател - автор е на редица научни публикации. Постиженията ѝ включват Награда на Столична община за 2023 г. в област „Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда“; Първа награда „Златна фасада“ и почетна грамота в категория „Реновиране на исторически сгради“ в Националния конкурс „Фасада на годината 2022-2023 г.“ за консервация и реставрация на фасадата на Централната сграда на Българската академия на науките в гр. София.

В началото на церемонията председателят на Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Радослав Христов отправи приветствие към присъстващите в залата и изрази радостта си да види всички заедно – ректорско ръководство, преподаватели и студенти. „Днес не просто ще раздадем награди, а ще посочим пример за подражание, защото отличените студенти и докторанти тази вечер не са обикновени. Наедно със своето образование те пишат научни статии, творят, участват в спортни състезания, организират събития, вече даже и преподават“, каза Радослав Христов и допълни, че с всичко това те издигат името и авторитета на нашата Алма матер. Председателят на Студентския съвет заяви, че му се иска не само тази вечер да празнуваме техния неуморен труд. Защото той заслужава много повече. Те заслужават много повече. По думите му българската държавност дължи своето развитие и просперитет тъкмо на такива хора – на тихите, на скромните, на хората, които често забравяме. Радослав Христов посочи, че провеждат тази церемония вече за седма година не за слава или да привличат внимание към себе си, а за да се опитат да обърнат посоката. Посоката, в която все още е по-важно да имаш лъскав автомобил пред това да си образован.

Радослав Христов изрази увереността си, че след церемонията всички ще си тръгнат много по-обнадеждени за нашето общо бъдеще. Защото то е в ръцете на отговорни, трудолюбиви и талантливи млади хора, които не се страхуват да действат. Той призова всички да им помагат с каквото могат и да вярват в тях. Обръщайки се към студентите, заяви, че за него е истинска чест да се нарече техен колега и че благородно завижда за техните успехи. Той ги призова да не спират да се борят, защото от тях зависи много.

Накрая Радослав Христов благодари на ректора проф. д-р Георги Вълчев, на ректорското ръководство, на всички, участвали в организацията на събитието.

101

Ректорът на Софийския университет отбеляза, че за него е чест и удоволствие в този ден да бъдат всички заедно в Аулата и посочи, че трябва да се опитваме да променяме посоката – да даваме път на знаещите, на можещите, на тези, които добре и правилно са подредили своите приоритети. „Ние всички като преподаватели знаем, че е много трудно в точния момент да насърчиш младия човек, който понякога, разбира се, изпитва колебания“, каза ректорът и поздрави настоящия и всички предишни екипи на Студентския съвет за това, че вече няколко поредни екипа непрекъснато повишава нивото на това събитие и започва да го превръща в запазен знак на Софийския университет.

100

Проф. Вълчев благодари и на всички участници в журито, след което се обърна и към онези студенти, които тази вечер няма да получат награда и ги призова да не се обезсърчават, защото техният труд е не по-малък и ги призова да продължават по този път. В заключение проф. Георги Вълчев изрази надеждата си през следващите години заедно с Министерството на образованието и науката да намерят онези механизми, с които да стимулират тези млади хора, които са бъдещето на България.

105

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков благодари на Студентския съвет за всичко, което прави за организацията и провеждането на това събитие. „Всъщност да си студент в Софийския университет, в Алма матер е от една страна гордост, от друга страна отговорност“, каза той и се върна в спомените си към своите студентски години. Министърът отбеляза, че и тогава, когато е влизал в сградата на университета, тук са се усещали различни неща от тези, които можеш да почувстваш извън нея – свобода, как знанието и науката могат да променят света и заедно с това имаш своите мечти за бъдещето. Проф. Цоков пожела на всички още по-упорито и още по-настойчиво да преследват своите мечти и да знаят, че студент на Софийския университет е наистина голяма гордост – защото това е най-старата академична институция у нас – с над 135 години история, университет, който е сред първите 4,7% от водещите университети в света.

Министър Цоков подчерта, че Софийският университет е едно специфично място на духа и науката и отправи своята благодарност и към преподавателите. Министърът се обърна към всички 120 номинирани студенти с думите: „Вие вече сте победители. Победители в този двубой на поп-културата и знанието, с настоящето и бъдещето и искам да ви пожелая да бъдете все така упорити, креативни, да се доверите на вашите преподаватели и наистина заедно да променим бъдещето на България към по-добро. Успех!“.

В категория „Правни науки“ най-добрите отличи председателят на Висшия адвокатския съвет д-р Ивайло Дерменджиев. Жури в категория „Стопански науки“ е банкерът и финансист Левон Хампарцумян. Най-добрите бъдещи медици и фармацевти награди председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

В категория „Математика и информатика“ жури е изпълнителният директор на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии на Софийския университет INSAIT инж. Борислав Петров. Авторът на редица бестселъри и преподавател по социално-икономическа география доцент Георги Бърдаров отличи най-успелите в категория „Хуманитарни науки“. В категория „Социални науки“ жури е журналистът и изпълнителен продуцент на бТВ Радио Жени Марчева. Най-добрите бъдещи и настоящи учители отличи директорът на Центъра за дистанционно обучение на Университета проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт. Жури в категория „Природни науки“ е заместник-ректорът по научноизследователска и научна проектна дейност член-кор. проф. дхн Тони Спасов. Двукратната олимпийска шампионка по спортна стрелба и носителка на десетки европейски и световни отличия Мария Гроздева отличи спортистите в Софийския университет. Пламена Дочева от организацията за защита на бездомни животни Animal Rescue Sofia е жури в категория „Доброволческа дейност“. Тази година за първи път има и отличени студенти в категория изкуства. Пръв орисник и жури в категорията е Калин Сърменов - директор на Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Мадлен Данова отличи докторантите.

93

Победител в категория „Хуманитарни науки“ е Елени Манова. Номинирани бяха и Радост Йовкова и Йоанна Янева.

В категория „Правни науки“ победител е Ани Павлова. Тя получи наградата си от председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев. Номинирани бяха и Виктория Барчинкова и Йоан Улузов.

Студент на годината в категория „Здравеопазване“ е Елица Михайлова. Номинирани бяха и Кадрие Адем и Йоанна Стефанова.

В категория „Математика и информатика“ студент на годината е Виолета Кастрева. Номинирани бяха и Александър Янев и Даниел Трополинов. За призьорите бяха осигурени и специални награди от нашите партньори от Мусала Софт.

В категория „Педагогически науки“ студент на годината е Владислава Станоева. Нейни подгласници са Дария Ковачева и Георги Милошев.

В категория „Социални науки“ победителят е Никол Делчева. Номинирани за наградата бяха и Джем Юмеров и Меган Кръстева. Наградата бе връчена от проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет за периода 2015-2023 г.

В категория „Природни науки“ победител е Добрина Иванова. Нейни подгласници са Владислава Петкова и Гергана Велянова.

В категория „Спорт“ победителят е Евангелина Дяксова. Номинирани бяха и Диана Сиракова (от Стопанския факултет) и Петър Борисов.

9a

Денис Василев е победителят в категория „Доброволческа дейност“. Негови подгласници са Ивалена Томова и Ивелина Сашова.

Името на първия студент на годината в категория „Изкуства“ е Надежда Чаушева. Нейни подгласници са Мария Николова и Калина Монева.

106

В програмата на тържеството се включиха вокален състав „Лингвакорд“, с ръководител д-р Вълчан Вълчанов, пианистът Виктор Владков и талантливите певици Деси Райкова и Десислава Гудова.

„Студент на годината“ се организира от Студентския съвет под патронажа на ректора на Софийския университет професор доктор Георги Вълчев. Ръководството на Алма матер осигури парични награди за всички отличени.

16

Организаторите благодарят на:

Мусала софт и Боарон, Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ и онлайн платформата store.bg, които предоставиха ваучери с отстъпка за четива, както и от издателство „Сиби“, които подаряват книги за отличените в категория „Правни науки“, на екипа на Сатиричния театър „Алеко Константинов“, който осигури билети за театрални постановки за всички победители в категориите.

На REAL SOUND RENTAL, които обезпечиха техниката за конкурса на преференциални цени.