Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / „Трябва да променим поведението си, за да постигнем въглеродна неутралност“: коментар на д-р Марина Стефанова в предаването „В развитие“

   

13.05.2022

 

Д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, ръководител на магистърска програма „Отговорно и устойчиво управление“ и председател на Българска асоциация на КСО специалистите, коментира темата за въглеродната неутралност в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria на 12 май.

На въпрос каква е ролята на местната власт в преминаването на градовете към въглеродна неутралност, д-р Стефанова коментира: „Те са лидери в тази поска, защото след толкова много данни, с които ние имаме ясни показания, че по-голямата част, повече от 70% от населението на света ще живее в градове до 2050 г., ако искаме да създадем въглеродно неутрално общество, мястото за това е именно в градовете. Решаването на локалните проблеми е отговорност на представителите на местната власт, но те не могат да постигнат климатичните си цели ако бизнеса не е съпричастен и гражданите не съдействат“.

imgonline-com-ua-CompressToSize-QyAOXs9Vsx

Според д-р Стефанова въглеродната грамотност е изключително важна, тъй като „днес живеем във време в което климатичните промени дават ясни показатели, че нищо не е като преди“. Според нея хората трябва да вложат повече усилия в начина по който живеят и да променят част от навиците си. Тя поясни, че въглеродната грамотност води началото си от начина, по който избираме да управляваме домовете си - колко електричество използваме, колко боклук правим, с какъв транспорт се движим. „Транспортът в града е особено важен, тъй като автомобилите отделят много въглеродни емисии“, подчертава тя.

„Добре е да помислим за всеки продукт дали ни е нужен и ако ни е нужен каква е въздействието му върху околната среда“, подчерта д-р Стефанова. Тя посочи, че изчерпването на ресурсите, сушите, гладуването и болестите, причинени от честите пътувания в екзотични райони, се обсъждат всяка година в подробен доклад от ООН за опазването на околната среда. Това експертно знание трябва да ни послужи, за да направим информиран избор и да се замислим колко да потребяваме – хранене, транспорт, почивки, покупки, особено в градовете.

Целият коментар на д-р Марина Стефанова можете да чуете тук.