Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Лихвени фантазии и инфлация: коментар на ас. Васил Караиванов

   

20.04.2022

 

Ас. Васил Караиванов, икономист и преподавател в Стопанския факултет, коментира инфлацията в предаването „Алтернативата“. На въпрос от водещия инфлацията морален проблем ли е или политически феномен, ас. Караиванов бе категоричен: „Нито едното, нито другото. Но е сериозен проблемен феномен. Проблемът става само по-голям“.

imgonline-com-ua-CompressToSize-DRYl1RtkyhI7RCv

„Планът за възстановяване и развитие всъщност е план за излизане от ковид-кризата, пък в случая на България ще дойде след края на следващата криза. Наистина неща, които са правени преди, се продължават и ми се струва, че от време на време живеем в една утопия, в която политиците и правителствата обясняват как „Ние ще ви даваме“ и „Ние ще ви управляваме по-най-добрия начин“. Всъщност след последната криза в Европа – 2008-2009 г. – това, което виждаме в еврозоната, е отрицателни лихви и кредитите не се увеличават. Хората - бизнесът и домакинствата не искат повече пари“.

Целият коментар на ас. Васил Караиванов можете да чуете тук.