Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / Празници на световни туристически дестинации – Япония

   
Празници на световни туристически дестинации – Япония

След кратко прекъсване в Софийския университет беше възобновена традицията на студентите от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет да организират празници на избрани световни туристически дестинации. Събитията имат за цел с помощта на изкуството да покажат природата, културата, традициите и атрактивността на представяните страни на световната карта на туризма. Тази година в Театралната зала в Ректората дестинацията беше Япония.

Студентите и техните преподаватели се надяват по този начин да създадат основа за бъдещи съвместни срещи, контакти и проекти на младите хора в областта на бизнеса, културата и туризма, които да бъдат в интерес на сътрудничеството между страните и народите.

1

Събитието бе открито от проф. Вера Николова, която изрази радостта си след известно прекъсване отново да има възможност да провеждат станалите традиционни за Геолого-географския факултет Празници на световни туристически дестинации.

3

"Япония за нас е една приказка и ние ще се опитаме чрез приказния сюжет и чрез онова, което Япония предлага като съвременна прекрасна страна да представим нашето усещане за тази далечна, много красива страна", каза тя и изрази радостта си от присъствието на толкова много гости в залата и им благодари.

6

Проф. д-р Мариана Асенова - ръководител на Катедра "География на туризма", приветства присъстващите и отбеляза, че за катедрата този ден е празник, както всеки път, когато са имали такова представяне на туристическа дестинация и се радва, че след няколкогодишно прекъсване тази традиция е възстановена. Тя подчерта, че събитията тази година са посветени на 60-годишнината на Геолого-географския факултет и на други две важни за катедрата годишнина - 55 години от въвеждане на специалността "Туризъм" в Софийския университет и 50 години от създаването на Катедрата "География на туризма".

5

Тя поздрави официалните гости - г-н Шинодзава Такаюки, съветник в Посолството на Япония, г-н Танеда Кей, първи икономически секретар в Посолството на Япония, заместник-ректора на Софийския университет проф. Васил Маринов, който е и член на Катедрата "География на туризма", декана на Геолого-географския факултет проф. Климент Найденов, проф. Гергана Петкова - ръководител на Катедра "Японистика" във Факултета по класически и нови филологии.

4

Проф. Асенова пожела успех на студентите, да бъдат спокойни и с настроение да представят това, което са подготвили.

8

Проф. Климент Найденов изрази радостта си да присъства на събитието и подчерта, че Япония е далечна държава, но изключително близка до него и неговото семейство поради лични причини и пожела на всички успех: "Искам всички ние да допринесем за просперирането на нашия факултет, тъй като той пое в една посока, която е малко по-различна от това, което беше през последните години. Надявам се, че всички ние можем да направим този път по-добър. Пожелавам ви успех".

Студентите от четвърти курс специалност „Туризъм“ представиха на сцената „Япония – от мистичния Онигашима до модерно Токио за една любов време“.

Публиката се запозна с районите на страната на изгряващото слънце и се озова в град Осака – център на оризовата търговия през Средновековието. Пресъздавайки историята на едно обикновено семейство, младите артисти представиха една необикноена история, за да покажат в каква степен японците са свързани с миналото, настоящето и бъдещето.

10

Работливото семейството мечтаело единствено да има дете. Един ден течението на близката рекичка им донесла гигантска праскова, галена от топлите лъчи на слънцето. От нея изскача дете, изпратено им от небесата, които цял живот наблюдават техните добрини и смиреност, затова ги благославят с този дар – да имат дете. Детето е Момотаро – популярен герой в японския фолклор, чието име означава Прасковено момче.

7

Студентите пренесоха публиката 15 години по-късно, когато порасналото момче Момотаро тръгнало да защитава народа от злите демони они от остров Онигашима, които заплашвали народа му. И то тръгва на път с една торбичка с киби данго (кнедли с просо – традиционна храна в миналото), приготвена от неговата майка.

11

Чрез приказната история студентите представиха някои традиции и легенди, характерни за Япония. Те включиха в репликите си и цитати и пословици, за да представят още по-пълно японската култура и литература.

Момотаро среща по пътя си и се сприятелява с куче, маймуна и фазан, които се съгласяват да му помагат в търсенето на демоните в замяна на част от храната му. Момотаро и неговите приятели животни проникват в крепостта на демоните на остров Онигашима и се бият с тях.

14

Чрез различните сцени студентите представиха пред зрителите и житейските уроци, които научава Момотаро, срещата му с красивата ледена жена Юки Она, която ги подслонява в хижа, постлана с традиционните японски постелки татами. Тя пощадява живота му и му казва, че един ден ще разбере, че във всяко зло има добро, както и обратното.

12

В представлението Момотаро се срещна с император Канму, с Китсуне – лисица с девет опашки, със самураите, а зрителите станаха свидетели на традиционен японски танц.

16

Момотаро изучи традициите и културата на древна Япония, като негов учител бе млада и скромна девойка на име Сатоми, която изумявала всички с уменията си. От свирене на шамисен, през калиграфия, до изящното изкуство на икебана, нямало някой, който да е по-силно свързан с духа на страната от нея.

15

На сцената бе отбелязано още и избухването на вулкана Фуджи, последван от огромно цунами. През 2023 г. се навършват 100 години от разрушителното земетресение в Токио, но японците отново показват, че няма такава земна сила, която да унищожи страната им. Както винаги, те се възраждат като феникси от пепелта и не само успяват да върнат стария вид на града, а дори го правят още по-добър.

18

Зрителите бяха пренесени в съвремието, където главният герой пътува във влака стрела Шинкансен, като действието се развива в съвременно Токио, регион Канто. Показани бяха съвременните технологии, модерните сгради, различни реклами, светлини, квартал “Акихабара”, известен като “Електрическият град”, покемон и други. На сцената студенти от специалност „Японистика“ изпълниха съвременна японска песен.Героите на сцената обобщиха, че “Технологиите са навсякъде, светът друг е вече/но истината е в книгите – някой в тъмното рече”, за да пренесат зрителите в “Библиотеката на Харуки Мураками”. Там главният герой се среща със самия Мураками, от когото получава книгата “Норвежка гора” с автограф.

19

А през всички показани епохи бе представена и темата за любовта и нейната сила.

17

В края на представлението проф. Вера Николова благодари на официалните гости и посочи, че всичко което правят е с подкрепата на няколко институции, с които през годините са създали чудесни отношения – катедри от различни факултети на Алма матер, Младежкият театър и театърът на НАТФИЗ, които са им помагали винаги с костюми, благодари на ръководството на Катедрата, на Театър „Алма Алтер“ и на всички приятели и колеги, които винаги са ги подкрепяли и идвали с удоволствие на тези представления.

17

Г-н Шинодзава Такаюки изрази радостта си да присъства на събитието и благодари за поканата. По думите му студентите са направили много интересна интерпретация на легендата и отбеляза, че много е харесал тяхното представяне.

22

В изказването си той подчерта добрите връзки между България и Япония през годините и поздрави академичната общност и студентите на Геолого-географския факултет и специалност „Туризъм“ за годишнините, които отбелязват.

23

Проф. Васил Маринов поздрави всички от името на ректорското ръководство и посочи, че доц. Николова е въвела традиция на почти 15 години. По думите му тя е поставила началото на един нов, нетрадиционен подход към обучението на студентите, който има няколко много позитивни резултата. От една страна личната ангажираност на студентите в подготовката им позволява да вникнат по-добре в културата и историята на различните страни, което за специалисти, работещи в сферата на туризма, е изключително важно, защото тези страни ще бъдат бъдещи пазари, които ще се стремят да привличат туристи, или ще са туристически дестинации, където те ще изпращат туристи. На второ място този подход също така им позволява да развият нови, добри театрални умения, които са важни за работещите в сферата на туризма, защото на тях непрекъснато им се налага да влизат в различни роли. На трето място подобни представления помагат да се установят нови добри отношения с различни организации – посолства, културни институции или звена на Софийския университет, които се оказват устойчиви и полезни в бъдеще. „Поздравления за студентите, поздравления за техните ръководители - проф. Николова и гл. ас. Казаков и последно, понеже става въпрос за студенти от четвърти курс – да им пожелаем лесно и успешно приключване на обучението в Софийския университет“, каза в заключение проф. Маринов.

Следващото представление на студентите ще бъде на 7 юни 2023 г., когато дестинацията ще бъде Румъния.

20
21