Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / Българска делегация посети българската общност в Украйна

   
Българска делегация посети българската общност в Украйна

Деканът на Геолого-географския факултет проф. д-р Климент Найденов участва в българска делегация в Украйна начело със заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, в която бяха включени столичният общински съветник Драгомир Младенов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, заместник-генералният директор Жени Друмева, българските писатели Йордан Евтимов и Северина Маркова.

1.-1

Визитата започна на 2 март 2024 г. със среща с българската общност в село Заря (Камчик) в Саратска община, Белгородднестровски район на Одеска област. То е разположено на 115 км от Одеса. В Заря живеят около 5000 етнически българи, подредили са богат и красив музей, а българското неделно училище събира 210 деца.

1-2

Посещението е в рамките на събитията, посветени на националния празник на България и организирани от Генералното консулство на България в Одеса и Националния пресклуб на БТА в Одеса.

1-3

 

От името на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и Explorers Club Bulgaria за местното българско неделно училище бяха дарени два лаптопа, книги и мартеници, изработени от студенти от Геолого-географския факултет, 1 курс, спец. „Регионално развитие“.

 

1-4

 

На 3 март в Одеса се проведе среща с ректорите на местните университети, учителите в неделните училища, директора на българската гимназия в Болград, кмета на Болград, представители на български села и културни центрове, творци. В българското консулство бе организирана изложба от генералния консул Светослав Иванов на творби на заслужилия художник на Украйна бесарабски българин Иван Шишман.

 

1-5

 

На 4 март делегацията се срещна с голямата и сплотена общност на българите в град Измаил. Делегацията посети лицея в Измаил, където е преподавал Христо Ботев, както и учебните зали на неделното българско училище в държавния университет. Поднесени бяха и цветя на паметника на Ботев. Беше подчертано, че посещението на високите гости от българския парламент, Софийския университет, Столичната община, БТА и Explorers Club Bulgaria е изключително важна подкрепа за българската общност особено сега, по време на войната в Украйна.

1-6
1-9