Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини

   
България направи най-доброто си представяне на Международната олимпиада по география (iGeo)

Международната олимпиада по география (iGeo) се проведе в Бандунг, Западна Ява, Индонезия от 7 до 13 август 2023 г. Българският отбор спечели 4 медала – два златни и два бронзови. Ръководители на националния отбор са доц. д-р Димитър Желев от Геолого-географския факултет на Софийския университет и Даниел Христов от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“.

Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ инсталира автоматична метеорологична станция при Рилския манастир

Със съдействието на Адрианополски епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител, преподавателите от Катедра "Климатология, хидрология и Геоморфология" на Геолого-географския факултет проф. Росица Кендерова, проф. Георги Рачев, гл. ас. Симеон Матев и гл. ас. Димитър Кренчев инсталираха автоматична метеорологична станция при Рилския манастир.

Празници на световни туристически дестинации – Румъния

В театралната зала в Ректората се проведе спектакъл от поредицата „Празници на избрани световни туристически дестинации“, организирани от студентите от ІV курс специалност „Туризъм” и техните преподаватели от катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет. На сцената на университетския театър бе представена дестинацията Румъния.

Постоянна музейна експозиция с минерали и скали от Антарктика бе открита в Музея „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“

В Музея „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ в Ректората на Софийския университет бе открита експозицията "Скалното и минерално разнообразие на Антарктика". Събитието е посветено на 60-годишнината на Геолого-географския факултет.

Специална грамота за докторант от ГГФ на наградите „Студент на годината“ на Софийския университет

В Аулата на Софийския университет на 25 май 2023 г. се проведе вече традиционната церемония, на която се отбелязват успехите на студентите и докторантите на най-старото българско висше училище. Конкурсът „Студент на годината” е най-престижното събитие, което Студентският съвет ежегодно организира с цел подпомагане развитието на студентите и докторантите и отличаване на най-добрите от тях.

Студенти от Геолого-географския факултет се срещнаха с председателя на Столичния общински съвет

На 23 май 2023 г. в Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на поредицата от събития, свързани с отбелязването на 60-годишнината на Геолого-географски факултет, се състоя среща разговор на председателя на Столичния общински съвет д-р Георги Георгиев със студенти от Геолого-географския факултет, свързана с проблемите при управлението на столицата.

Информационен семинар за грантове на National Geographic Society бе проведен в Софийския университет

EURAXESS Кариерен център за докторанти и изследователи и Геолого-географският факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ съвместно с National Geographic Society организираха информационен ден за представяне на грантовата схема на среща, която се проведе на 15 май 2023 г. в Заседателна зала 1 в Ректората.

Геолого-географският факултет участва в Софийския фестивал на науката

За поредна година Геолого-географският факултет на Софийския университет участва в Софийския фестивал на науката (11-14 май 2023 г.), който се проведе в София Тех Парк. Събитието се организира от Фондация „Красива наука“ под патронажа на Министерство на образованието и науката и е в Календара на културните събития на Столична община.

Световният ден на климата беше отбелязан с Научен семинар „Изменение на климата – регионални вектори“ в Софийския университет

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе семинарът „Изменение на климата – регионални вектори“, организиран от катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“. Събитието се провежда в чест на 60-годишнината на Геолого-географския факултет и 50-годишнината на катедрата. През последните години в редица райони на света се наблюдават по-чести и тежки екстремни метеорологични и климатични явления като студени и горещи вълни, наводнения, суши, горски пожари и бури. Географските различия във времевата проява, продължителността и интензивността на регистрираните изменения в климатичната система предпоставиха идеята на семинара.

Празници на световни туристически дестинации – Япония

След кратко прекъсване в Софийския университет беше възобновена традицията на студентите от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет да организират празници на избрани световни туристически дестинации. Събитията имат за цел с помощта на изкуството да покажат природата, културата, традициите и атрактивността на представяните страни на световната карта на туризма. Тази година в Театралната зала в Ректората дестинацията беше Япония.

Книгата "Природна география на континентите" на проф. Румен Пенин и доц. Димитър Желев бе представена в Аулата на Софийския университет

На 21 април 2023 г. в Аулата в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" при засилен интерес бе представена книгата "Природна география на континентите" на проф. Румен Пенин и доц. Димитър Желев, преподаватели в Катедра "Ландшафтна екология и опазване на природната среда" на Геолого-географския факултет.

Географски фестивал се проведе в Геолого-географския факултет

На 22 и 23 април 2023 г. в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Осмото издание на Българския географски фестивал.

Научна конференция Проф. Анастас Иширков – географията и интердисциплинарното научно знание

На 20 март 2023 г. в СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе научната конференция „Проф. Анастас Иширков – географията и интердисциплинарното научно знание“. Тя е посветена на 125 г. от първата академична лекция по география, 135 г. от създаването на СУ „Св. Климент Охридски“ и 60 г. от отделянето на Геолого-географски факултет от Биолого-геолого-географския факултет.