Начало / Университетът / Департаменти / Департамент по спорт / Катедри и Академичен състав / Преподаватели - Катедра Спортни игри и планински спортове / Проф. д-р Ирен Пелтекова - баскетбол / Спорт / Корфбол

   

През 1902 г. Асоциацията за физическо образование в Амстердам поставя задача на холандския преподавател Нико Бренхейзен (Nico Broekhuysen) да измисли спортна игра, която да отговаря на следните принципи:

  • В един отбор да има момчета и момичета
  • Играта трябва да бъде максимално коректна и безопасна - без травми
  • Използваното оборудване да е леко и лесно преносимо и с възможност за монтиране на всяка площадка
  • Играта да развива хармонично двигателните и нравствени качества на младежите.

Така играта e измислена и получава названието корфбол – korfball. На холандски „korf” означава кошница.

Играта е комбинация от баскетбол и нетбол, тя е много популярна в Холандия, Белгия и Тайван. Корфолът е единственият спорт, в който в един отбор играят жени и мъже. Играта може да се практикува на закрито и на открито. Един отбор се състои от 8 състезателя включващи задължително 4 жени и 4 мъже.

В международната федерация по корфбол - INTERNATIONAL KORFBALL FEDERATION (IKF), в началото на 2008 г. в IKF членуват 49 държави:
В настоящия момент, корфбол се практикува в 57 страни от всички континенти; Африка, Америка, Азия, Европа, Океания.

Българската федерация по корфбол е регистрирана през 2005 г. Председател на Управителния съвет на българската федерация е Елисавета Козарска.

За първи път в Софийския университет по инициатива на преподавателката Ирен Пелтекова и с помощта на Елисавета Козарска през учебната 2009/2010 г. се сформират учебни групи по корфбол.

Всяка игра сама по себе си е неповторима. Уникалното на играта корфбол е, че едновременно в един отбор играят жени и мъже. Корфболът може да се играе от всички възрасти, благодарение на лесните правила и възможността за промяна на височината на коша. Корфболната игра се усъвършенства и развива динамично. Появяват се разновидности на играта като: монокорфбол, плажен корфбол, корфбол във вода. Непосредственият контакт с природата е предимство, което привлича играчи от всички възрасти. Мощно средство за популяризиране на играта в България са средствата за масова комуникация и осведомяване (интернет и телевизия), чрез които става възможно да се наблюдават директни срещи от турнири на професионално ниво. За корфбола са валидни следните четири принципа:

  1. Уважение
  2. Комуникация
  3. Динамичност
  4. Равнопоставеност

 

Преподавател: гл.ас. Ир. Пелтекова

Треньор: Ел. Козарска

 

График:

Петък 13.00 – 16.00 ч. Комплекс „Академик” – Гео Милев.