Начало / Новини / Новини и събития / Зографи отвъд границите

   
Зографи отвъд границите

В Галерия „Алма матер“ се проведоха поредица от събития, посветени на слабо познати образци от Самоковската и Тревненската иконописна школа и чудотворни Богородични икони от български манастири. Те са организирани от Културния център на Софийския университет“ Св. Климент Охридски” и издателство за православна литература “Омофор”.

Темата “Зографи отвъд границите” обедини изложба, документален филм и лекции, посветени на слабо познати, но забележителни образци на българската иконопис.

7

В галерия „Алма матер“ са експонирани репродукции, представящи резултатите от няколко изследвания със сериозен принос в историографията на българското изкуство: едноименната книга на доц. д-р Ваня Сапунджиева “Зографи отвъд границите”, книгата на проф. Елена Генова “Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа” и книгата на проф. Иванка Гергова “Чудесата на пресвета Богородица в културата на българското възраждане”.

1

В рамките на откриването на експозицията проф. д-р Елена Генова от Института за изследване на изкуствата към БАН и доц. д-р Ваня Сапунджиева –преподавател по църковни изкуства в Православния факултет на Великотърновския университет представиха изследванията си с две лекции и документален филм. „Познатите и непознати самоковски зографи“ бе темата на лекцията на проф. Генова. „Тревненската школа в контекста на изкуството от Балканите (XVII-XVIII в.)“ бе лекцията и прожекцията на едноименния документален филм на доц. Сапунджиева.

2

Изложбата може да бъде разгледана до 27 октомври 2019 г.

5
6