Начало / Новини / Новини и събития / Женският представителен отбор на Софийския университет е шампион в VIII Национален университетски шампионат по баскетбол 3x3

   
Женският представителен отбор на Софийския университет е шампион в VIII Национален университетски шампионат по баскетбол 3x3

Момичетата на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ са шампиони в VIII Национален университетски шампионат по баскетбол 3х3, организиран от Асоциацията на университетския спорт „Академик“ (АУСА) и Българската федерация по баскетбол (БФБ). Това е втора шампионска титла за женския отбор на Алма матер след спечеления през 2014 г. шампионат.

В три поредни дни от 21 до 23 март в зала „Олимпиада“ в Пловдив се проведе VIII Национален университетски шампионат по баскетбол 3х3 за мъже и жени.

В състава на женския представителен университетски отбор бяха включени студентките Ивана Петрова (Факултет по журналистика и масова комуникация, магистърска програма „Спортна журналистика“), Моника Недялкова (Философски факултет, 2 курс, психология), Христиана Гелова (Факултет по науки за образованието и изкуствата, 2 курс, „Начална училищна педагогика с чужд език“) и Христина Ботева (Исторически факултет, 3 курс, „Археология“). Треньор на отбора е доц. д-р Ирен Пелтекова от Департамента по спорт.

2

В надпреварата при жените взеха участие състезателки от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната спортна академия „Васил Левски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Техническия университет – София, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Университета за национално и световно стопанство.

4

Отборите бяха разпределени в две групи. Отборът на Софийския университет бе в група „Б“ с отборите на УНСС, Техническия и Шуменския университет. В група „А“ бяха отборите на НСА, ЮЗУ, Русенския и Пловдивския университет.

4-1

Момичетата на Алма матер спечелиха и трите мача в групата и се класираха на първо място. Най-трудна и оспорвана бе първата среща срещу УНСС. Секунди преди края на мача резултатът бе равен 10:10 и след успешна стрелба на Христиана Гелова отборът ни ликуваше с така важната победа срещу сериозните претенденти за медал - отбора на УНСС, с 12:10.

На четвъртфинала баскетболистките ни се срещнаха с отбора на Русенския университет, а на полуфинала се изправиха срещу отбора на Пловдивския университет. И на двете срещи момичетата от Софийския университет извоюваха убедителна победа.

3

На финала се срещнаха с миналогодишния си съперник и шампион - отбора на Националната спортна академия. Първоначално отборът на НСА поведе със 7:3, но накрая мачът завърши с победа 14:11 за отбора на Алма матер.

6

Доц. д-р Ирен Пелтекова благодари на всички момичета от отбора за сериозното отношение, достойното представяне и сърцата игра.

 

Снимки: Борислав Пелтеков