Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2022 г. на Факултета по химия и фармация

   
Завърши випуск 2022 г. на Факултета по химия и фармация

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, абсолвентите от випуск 2022 г. на Факултета по химия и фармация отбелязаха завършването на висшето си образование. Дипломираха се 61 фармацевти, 15 от тях завършват с отличен успех. Дипломите си получиха и 75 бакалаври и магистри от химическите науки. От тях 37 завършват с отличен успех, а пълните отличници са 5.

Тържеството бе открито от декана на Факултета по химия и фармация чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, който поздрави всички присъстващи на празника в Аулата. Той представи официалните гости на събитието - проф. дн Венко Бешков – председател на Съюза на химиците в България, магистър-фармацевт Димитър Маринов – председател на Българския фармацевтичен съюз, магистър-фармацевт Виолета Баракова – директор оперативна дейност аптеки Sopharmacy, инж. химик Веселина Пашова – ръководител отдел „Качествен контрол“ в Sopharma.

1-1

Проф. Спасов се обърна към абсолвентите и отбеляза, че през последните години са били заедно, учили са в дома на химията и фармацията в Софийския университет, една от най-престижните институции у нас по отношение на образователната и научната дейност, със световно признати учени. Той подчерта, че нивото, което факултетът дава, се дължи на поколенията учени преди тях и е плод на традиция и приемственост, която и днес се поддържа успешно.

1-6

Деканът изтъкна, че по време на това съвместно пребиваване във Факултета по химия и фармация през годините са се учили, давали са си съвети, критикували са се, възпитавали са силни човешки качества и професионализъм. По думите на проф. Спасов това е един хубав спомен и той изрази убедеността си, че абсолвентите ще помнят след години не само този тържествен ден, но и многото хубави мигове от лабораториите, от лекциите и срещите с преподавателите си. „Опитвали сме се да почерпим от вашия ентусиазъм, от вашата енергия и да изпълним и ние с дух залите, в които сме присъствали заедно. Искрено ви благодаря за това, че през всичките тези години успяхме заедно да създадем нещо, което завършва днес, един етап, който никак не е маловажен“, отбеляза деканът.

1-3

Професионалната реализация е дълъг процес и освен наученото във факултета през цялото време са създавали приятелства и контакти и всичко това ще остави у тях траен спомен от съвместното обучение, посочи проф. Спасов. Той пожела на младите си колеги да отстояват научените във Факултета принципи, професионални и човешки, да ги споделят и да се опитват да влияят на другите около тях. Пожела им едновременно с професионалното си развитие да търсят своите близки и приятели, да живеят като пълноценни хора, да са здрави, щастливи и да използват всеки миг да изживеят щастието, да се срещат с други хора, с които могат да създадат нова среда, от която всички имаме нужда.

1-9

В заключение проф. Тони Спасов призова абсолвентите да се връщат в своя факултет и им благодари за това, че са положили толкова много усилия и са успели да вдъхновят своите преподаватели.

1-8

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Васил Маринов отбеляза, че зад дипломите, които ще получат, стоят знания, умения и нагласи, които ще им позволят да се справят успешно с професионалните предизвикателства. По думите му едно от най-важните неща, които са придобили, е способността за критично мислене и да не спират да се учат и развиват.

1-2

„Вярвам, че достойно ще представяте Факултета по химия и фармация и Софийския университет и ви желая здраве, професионални успехи и това, което каза деканът – щастие, но мисля, че един от важните елементи на щастието това е да работиш това, което ти харесва и да харесваш това, което ти се налага да работиш“, с тези думи проф. Васил Маринов пожела на абсолвентите на добър час и обяви випуск 2022 г. на Факултета по химия и фармация за завършил.

1-15

В рамките на тържеството академично приветствие произнесе проф. дхн Васил Симеонов – изявен преподавател във Факултета по химия и фармация и световно признат учен в областта на аналитичната химия и с подчертано силно развит интерес и в хуманитарната област. Той говори за съществуващите според него три дълбоко вкоренени в съзнанието на съвременния човек парадигми за успеха, особено, когато се отнася за началото на кариерата: „Бъди винаги пръв“, „Бъди професионалист“ и „Бъди твърд в решенията си“. В словото си проф. Симеонов се опита да пребори тези твърди парадигми и да предложи пред абсолвентите други възможности.

1-16

По думите му „Бъди винаги пръв“ е голяма илюзия и суета, защото винаги в огромния свят около нас ще се намери някой, който ще е по-добър от нас. „Да бъдеш първи означава самотност на олимпийския връх и много тясно пространство“, каза проф. Симеонов и подкрепи твърдението си с изследвания от психологията. Много по-добре е вместо да се опитваме да бъдем първенци и единствени, да бъдем верни на себе си и да отстояваме с честност и почтеност в действията си, отбеляза той.

1-10

Относно втората парадигма „Бъди професионалист“ проф. Симеонов защити тезата си, че всеки професионалист трябва да бъде и емоционална личност. Относно последната парадигма – за твърдостта проф. Симеонов заяви, че светът, съгласно класическата логика работи с добре установени категории: добро – лошо, има-няма, нула-единица. Между тях класиката не разрешава преходи. „Всъщност обаче истинският свят не е такъв. Той не е съгласно този закон, а е размит. Между пространството, между зададените категории добро и лошо, има възможност за много други позиции. И затова по-добре е, когато си създаваме илюзията, че твърдостта е единствената възможност за нашето поведение, да си помислим за fuzzy логиката“, каза още проф. Симеонов и допълни, че дълбоко установените парадигми, с които сме свикнали, могат да бъдат заменени и с други опции.

1-7

Накрая проф. дхн Васил Симеонов обобщи какво трябва да правим, за да бъдем наистина доволни и щастливи. „За да вървим в правилната посока, трябва да намерим отговори на следните въпроси: Кой съм? Къде отивам? С кого? Но не бива пътят да определя кои сме ние. Нито пък този, който ни придружава. По пътя трябва едновременно да се забавляваме и да се усъвършенстваме, без да преставаме да вярваме в себе си, да сме готови да почнем отначало по различен начин, когато се наложи“. Той благодари на декана на Факултета по химия и фармация проф. Тони Спасов за възможността да представи някои от своите възгледи, на семейството си за полезните дискусии при създаването на това слово. „На добър час и успех!“ каза в заключение проф. Симеонов.

1-17

Росица Стайкова и Илия Кичев – първенци на випуска от бакалаврите, също поздравиха колегите си. Росица Стайкова отбеляза, че през този етап са научили много, развили са се като личности, получили са комплексни знания, които ще им помогнат в бъдеще. Тя изрази радостта си, че е имала възможността да общува с преподаватели – доайени в науката и изключителни хора. Те са хората, които са споделяли знанията, но и ценностите за живота и отношението към него. Научили са ги да мислят самостоятелно и да отстояват мнението си.

1-4

Росица Стайкова благодари на преподавателите си от Катедрата по аналитична химия, че са й дали поле да развие потенциала си и специално на д-р Таня Йорданова за търпението и помощта. Тя се обърна към колегите си и им пожела да бъдат упорити, здрави, да имат добра професионална реализация и лични успехи, да бъдат смели и да преследват мечтите си, а на семейството си благодари за подкрепата и безусловната обич.

1-18

Илия Кичев благодари на преподавателите си за подкрепата им през всички трудности, с които са се сблъсквали по време на обучението си, за това, че са им показали своя плам и страст към химията и че са се опитали да ги предадат и на тях. Той се обърна и към колегите си и ги поздрави, че са заедно в този тържествен момент.

1-13

Пожела им да не загубват любопитството си в търсене на новото, да бъдат честни и уверени в знанията си. „Човек всеки ден трябва да се стреми да надскочи себе си. Не е нужно постижението да е голямо, но е важно всеки ден да направите нещо повече от това, което сте направили вчера“, с тези думи завърши словото си Илия Кичев.

1-19

Весела Механджиева – първенец на випуска от магистрите, поздрави колегите си с празника и посочи, че годините са били изпълнени освен с трудности и предизвикателства, с много хубави моменти, нови приятелства за цял живот, изградили са се като професионалисти, но и като личности. По думите й пандемията им е дала нова перспектива към живота и как трябва да оценяваме всичко, което имаме днес. Тя отбеляза, че всеки е бил под голям стрес по време на държавните изпити, но са успели да го преодолеят и да загърбят всяка неувереност, за да държат днес своите дипломи в ръце.

1-5

Тя благодари на всички преподаватели за усилията, помощта, търпението и всеотдайността им. Весела Механджиева се обърна към колегите си и отбеляза, че пътят им напред няма да е лесен и ги призова да не се страхуват от неуспехите си, да се стремят повече и да не се отказват да следват мечтите си. В края на изказването си Весела Механджиева прочете словото на фармацевта, а заедно с колегите си аплодираха всички свои преподаватели.

1-20

Церемонията продължи с връчването на дипломите.

1-22

Всички завършващи студенти получиха подаръци от Софарма и SOpharmacy, а Българският фармацевтичен съюз освободи за една година от членски внос отличниците от специалност „Фармация“.