Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2021 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

   
Завърши випуск 2021 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

160 бакалаври и магистри от Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование на специална церемония, която се проведе в Аулата на Софийския университет. 62-ма са отличниците, двама от абсолвентите получиха значки, а осем – грамоти.

Деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация проф. д-р Веселина Вълканова заяви, че за нея е голяма чест като декан да открие церемонията по връчване на дипломите на колегите, завършили бакалавърските и магистърски програми на Факултета по журналистика и масова комуникация от випуск 2021 година, а като преподавател и приятел да отпразнува с тях постиженията им.

1

В своето слово тя изрази надеждата си, че преподавателите във факултета са преподали онова знание, което си струва да бъде научено и че способностите, с които студентите са били приети при тях, са превърнали в умения, защото това е смисълът.

Проф. Вълканова благодари на преподавателите, които общуваха и преподаваха с внимание и отдаденост към студентите по журналистика, връзки с обществеността, книгоиздаване, комуникационен мениджмънт, които със своите изследвания, монографии, статии и учебници преведоха научното поле в 21 век - в полза на студентите, докторантите и младите преподаватели, но и на професионалната колегия - журналисти, специалисти по ПР, издатели, редактори, мениджъри, на всички хора от нашите професии и призова залата да аплодира преподавателите. Деканът аплодира и родителите - за тяхната подкрепа и любов.

3

Проф. Вълканова честити успешното дипломиране на абсолвентите и им пожела успешна реализация, удовлетворяващи кариери и щастлив живот.

„Имам толкова много неща да ви кажа, тази година избрах тези думи - знание и избор!“, каза проф. Вълканова и призова най-младите си колеги това, което ще подхранват, то и ще се развива в тях – да бъде знанието. Защото трябва да можете да виждате, а човек вижда, колкото знае, каза още деканът.

5

„Стремете се да знаете, осмелете се да знаете и да действате, следвайки натрупаното познание! Обичайте професиите и заниманията си, това ще ви помага да продължавате да учите и да разширявате знанието. Знанията са за да се прилагат - работете, трупайте опит и да ви водят добрите идеи“, каза деканът и призова дипломантите да учат цял живот, защото полезното знание никога не е достатъчно, да направят своя избор и да следват посоката. „Началото не е трудно, трудно става с приближаването до целта. Но равният път, доволството, рутинната работа не са предпоставки за успех в творческите професии, а непрестанните усилия. Никога успехът не е окончателен, а провалът - фатален, важно е да продължиш. Никога не се предавайте“, апелира проф. Вълканова.

12

В словото си тя акцентира върху трудностите, които абсолвентите ще срещат в своето развитие и подчерта, че преодолените трудности са нови възможности.

Зная, че притежавате всички качества да бъдете личностите, които движат света. Като журналисти, специалисти по комуникации, рекламисти, издатели, помнете, че днес вие напускате не кой да е университет, а Софийския университет, но вие няма да престанете да представяте нашата Алма матер, факултет, катедра, общност от колеги и съмишленици. Надявам се знанието да ви води, надявам се обосноваността на вашите идеи да ги отличава от мненията, дори от верните мнения“, подчерта проф. Вълканова.

9

В своето слово деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация призова абсолвентите да преодолеят когнитивното нетърпение, проклятието на нашата прекалено свързана ера, което тя определи като болестта на нашето време, както и да имат търпение, защото не бързането, а ентусиазмът и постоянството приближават до успеха. Напомни и за ценността, която става все по-рядка - вниманието. Без внимание пропускаме възможности, губим връзки и посоки, губим енергия, избираме небрежно преки пътища, убягва ни критичното мислене, допълни проф. Вълканова и заяви, че най-важната им задача е борбата за истината - това горчиво лекарство, по думите на Стефан Цвайг.

В днешния свят се води истинска война за фактите и истината и бойното поле са социалните мрежи. Ще се уверите, че не е достатъчно да правите каквото можете, трябва да правите необходимото, а то е да търсите и да се посветите на истината, да бъдете на предната линия в тази война за истината. Работете за правото на обществото да знае истината. По-често ще се натъквате на организирани лъжи, на заблуди, те са на повърхността, истината иска търсене, изследване, работа“, изтъкна деканът и допълни, че няма индустрия и няма област, която да се променя по-бързо в момента от света на комуникацията.

8

Проф. Вълканова не пропусна да отбележи в словото си и въпроса за управлението на дигиталната среда - не само създаване на съдържания, но и техният мениджмънт и маркетинг, оптимизация и наблюдение на потреблението и ефекта, управление на проекти и развитие на събития.

Този разделен, сложен свят има нужда от разкази и разказвачи, има нужда от точна и отговорна информация, има нужда от хора, които да насочат вниманието върху тази информация. Днес вие сте тези хора. Очакването към вас е едно - просто оправете света!“, заяви проф. Вълканова и допълни, че на тях - бъдещите професионалисти по медии и публична комуникация, общността и обществото разчитат да променят към добро средата и продуктите на днешната журналистика, на медиите и комуникациите, защото, както е известно - новото съдържание не се влива в стара форма.

6

Накрая тя приветства абсолвентите с добре дошли като колеги, добре дошли в следващия етап от живота им и им пожела успешно начало.

29

Заместник-ректорът на Алма матер доц. Анета Антонова поздрави абсолвентите от името на ректорското ръководство и посочи, че това е краят на пътя на обучението им и начало на същинското им професионално развитие. По думите й сега им предстои да надградят натрупаните знания с извлечения от практиката опит и им пожела да имат значителни успехи в това начинание. Журналистиката е метафорично казано един от първите фронтове, на които ежедневно се отстояват демократичните ценности, отбеляза доц. Антонова и подчерта, че журналистите са призвани да бранят тези ценности от онези, които се опитват да се поставят над тях. Професията им изисква едновременно отговорност и креативност. Ще им е нужна и смелост, защото са избрали професия, която разкрива факти и събития, които често за някого са неприятни и неудобни, каза заместник-ректорът. Тя пожела на всички да проявяват смелост, когато е необходимо, и припомни, че смел е не онзи, който не се страхува, а който действа въпреки страховете си. Пожела им каквото и да изберат да работят да имат професионално удовлетворение, да вложат в него сърцето си, да бъдат професионалисти и да се придържат към утвърдените в тяхната област стандарти. Да бъдат горди, че са част от Софийския университет, никога да не го забравят и да ни направят горди с постиженията и успехите си, да не позволяват на трудностите да ги обезсърчават, да отстояват ценностите си и да преследват щастието в личен и професионален план. С тези думи доц. Анета Антонова обяви випуск 2021 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация за завършил.

11

Евгения Друмева, заместник-генерален директор на Българската телеграфна агенция, припомни речта на Кърт Вонегът пред абсолвентите на Масачузетския технологичен институт, в която той ги съветва да използват слънцезащитен крем. По думите й извадки от тази реч продължават да се публикуват, цитират се често, припомнят се във всички медии. Г-жа Друмева отбеляза, че всъщност Кърт Вонегът никога не е произнасял реч пред абсолвентите от випуск 1997 на института, а те са били поздравени от тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан.

13

Евгения Друмева посочи, че речта на Вонегът е чудесен пример затова как в ерата на интернет една неистинска новина набира скорост и над 20 години нищо не може да я спре. Тя посочи, че повечето примери за фалшиви новини не са забавни и даде пример с тези, свързани с ваксините срещу COVID-19. По думите й това e било огромно предизвикателство пред журналистиката и трябва да свикнат, че ще бъде част от работата им. Г-жа Друмева поздрави абсолвентите за успеха им днес, за положените усилия и посочи, че сега трябва да мислят за следващата си цел. Тя ги призова да бъдат верни на фактите, винаги да ги проверяват и да следват принципите и стандартите на журналистиката. Пожела им успех и ги призова всеки ден да правят нещо, което ги плаши, за да се развиват.

14

Отличникът на випуска Габриела Беличовска от специалност „Връзки с обществеността“ отправи поздрав от името на абсолвентите и свързва годината на тяхното завършване и отделните специалности във факултета с 180-годишнината от издаването на първия брой на „Любословие“ на Константин Фотинов, 100 години след „Общественото мнение“ на Уолтър Липман и 50 години след разкритията „Уотъргейт“.

10

Това са все събития и личности, за които мнозина от нас са научили от нашите преподаватели и които са във фундамента на това, което е наш ред да надграждаме. От „Любословието“, „Общественото мнение“ и „Уотъргейт“ са минали десетилетия, но времето не бива да заличава уроците, които такива събития носят като завещание със себе си. Защитата на професионалното достойнство, отстояването на обективната истина и критичният подход към всяка информация трябва да са неизменна част от работата ни, трябва да са в основата“, каза още Габриела Беличовска и допълни, че за съжаление, тази основа може да се пропука – от обществени трусове, породени от дезинформация, пропагандни сблъсъци. Тя отбеляза, че именно знанията, които имат, определят от коя страна на тези проблеми ще застане тяхната професионална общност. Отличникът на випуска изтъкна, че натрупването на тези знания не приключват със завършването на университета. Габриела Беличовска пожела на колегите си да бъдат смели и да носят със себе си завещаното им – професионално достойнство, отстояване на обективната истина и критичен подход към всяка информация и пожела на добър час на всички.

15

Церемонията продължи с връчване на дипломите.

16
17

По традиция след церемонията деканското ръководство на Факултета по журналистика и масова комуникация поднесе цветя на паметниците на дарителите на Софийския университет Христо и Евлоги Георгиеви.

IMG_2451
111
150