Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2019 на Медицинския факултет

   
Завърши випуск 2019 на Медицинския факултет

На тържествена церемония в Аулата бяха връчени дипломите на 180 абсолвенти, които завършиха специалностите „Медицина“, „Медицинска сестра“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ в Медицинския факултет. Тази година завърши и първият випуск от специалност „Медицина“ с преподаване на английски език. В рамките на церемонията трима отличници на курса бяха наградени със „Златен Хермес с Кадуцей“ и статуетка.

Тържеството бе открито от декана на Медицинския факултет доц. д-р Дорина Асенова, дм, която поздрави своите колеги, випускниците, техните родители и близки с прекрасния празник. Обръщайки се към абсолвентите, тя им заяви, че са преминали успешно своето обучение, за да поемат по своя хуманен и отговорен път. „В Медицинския факултет на Софийския университет вие опознахте основите на медицината. Трябва да сте горди с това, че сте учили, обучавали сте се, докосвали сте се до един от най-елитните факултети у нас. Не забравяйте, че тук беше направена първата чернодробна трансплантация в България и първата белодробна трансплантация в България. Вие имахте досег до най-високите технологии в медицината, вие имахте възможността да се срещнете с много и добри преподаватели, които, бидейки фаворите в своята област, споделиха с вас своите знания и умения, така че вие да станете достойни лекари, медицински сестри и ерготерапевти“, каза деканът.

1

Доц. д-р Асенова подчерта, че раздялата със студентите е едновременно радостна и тъжна и призова младите си колеги да не забравят, че започват нов етап от своя живот. По думите й, в него няма да има толкова много изпити, нито безсънни нощи по време на сесия, няма да се налага да преборват такова огромно количество материал и знания. „Само че не забравяйте, че от тук нататък вие ще се изправите пред най-големия съдник – живота, а там, за съжаление, поправителни изпити няма. Но ние знаем, че благодарение на уменията и знанията, които получихте на най-високо ниво в нашия факултет, ще се справите, и то блестящо“, каза още доц. д-р Асенова.

2

Накрая деканът на Медицинския факултет призова младите си колеги да не се предават, защото светът е за смелите и за можещите. Тя им честити дипломирането и им пожела на добър път.

5-1

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков отправи своя поздрав към присъстващите в Аулата. Tой заяви, че според деветото издание на рейтинговата система Софийският университет, както винаги, е на първо място по брой направления, в които води убедително пред всички други университети. Проф. Герджиков допълни, че в топ три на най-търсената професия от работодателите, е медицината и професиите, свързани с медицината. Ректорът подчерта, че това означава, че абсолвентите няма да имат проблем да си намерят работа, че са получили знания от престижно място, в което техните преподаватели са положили много усилия и където е осигурена необходимата техника и всички условия за обучение.

3

Това означава, че всичко това ще ви даде голям шанс в живота“, подчерта проф. Герджиков и допълни, че за него винаги най-добрият съвет към абсолвентите е бил да не се занимават с това, което им се струва най-лесно, с работата, която ще им донесе най-много пари, която е най-близо до дома или в която ще бъдат назначени най-лесно. „Намерете мястото, на което ще ви е приятно да работите. Защото десетилетия наред ще трябва да работите с други колеги определени неща. Трябва да намерите това, което най-много ви харесва, и да работите него, защото иначе ще бъдете разочаровани“, каза ректорът.

4

Накрая той им пожела много успехи в бъдеще. „Чакат ви нови предизвикателства и това са новите технологии. Ще трябва да учите цял живот. Ученето не приключва днес“, каза накрая проф. Герджиков и обяви випуск 2019 г. на Медицинския факултет за завършил.

В рамките на тържеството трима отличници на курса бяха наградени от Медицинския факултет със „Златен Хермес с Кадуцей“ и статуетка. Д-р Айлин Кафелова, д-р Гергана Петрова и д-р Ирена Михайлова получиха отличията си от ректора на Софийския университет.

7

Д-р Айлин Кафелова

От името на завършващите „Медицина“ д-р Гергана Петрова отправи поздрав към своите колеги, преподаватели и гости. Обръщайки се към преподавателите, тя благодари затова, че шест години са били техен коректив и опора, за отговорното обучение и добрия пример, че са им предали любовта си към професията. В приветствието си тя отбеляза, че на този ден може би най-щастливи са родителите, виждайки порасналите си деца. Д-р Петрова благодари на своето семейство, на своя съпруг за подкрепата и направените компромиси, благодари и на своята дъщеря.

8

Д-р Гергана Петрова

Тя пожела на своите колеги здраве, търпение и удовлетворение. Д-р Петрова сравни медицината днес с тази от преди 30 години и призова колегите си да си представят прогреса й след още 30 години. „Независимо от това в каква сфера на медицината се насочите, нито вие, нито обществото може да оцелее и да се развива, ако използва само наличните знания. Все някой трябва да дава нови идеи, да измисля нови методи за диагностика и терапия, да направи значимо откритие. Защо този някой да не е някой от нас“, каза още д-р Петров, призова колегите си да вярват в себе си и им пожела на добър час.

9

Д-р Ирена Михайлова

Проф. Николай Габровски, заместник-председател на Българския лекарски съюз, поднесе приветствие от името на Съюза. Той се обърна към най-младите си колеги-лекари и посочи, че от този ден те вече ще бъдат членове на Българския лекарски съюз. По думите му, вратите на Съюза са отворени за тях и с колегите му очакват техните идеи. Проф. Габровски подчерта, че днес приключва един много важен етап за абсолвентите, в който са положили много усилия, но трудното тепърва предстои, защото са в началото на своята кариера, която ще изисква още много допълнителни усилия. Той призова младите си колеги каквото и да се случва, да следват себе си, да не се отказват от трудностите, разочарованията и неуспехите, да продължат напред, защото тази професия им дава привилегията да помагат, а това удовлетворение не може да се замести с нищо друг. „Пожелавам ви успех, дерзайте и само напред!“, каза в заключение проф. Габровски.

11

Той връчи подаръци от името на Българския лекарски съюз на тримата пълни отличници.

Абсолвентката Снеха Муралидхар от специалност „Медицина на английски“ благодари от името на колегите си. Тя посочи, че днес те получават не просто нова професия, но и отговорност към живота на хората. По думите й, оттук нататък медицината ще бъде част от това кои са и важна част от техния живот. Отбеляза, че изминалите години са изпълнени с много научени уроци, възходи, провали и много хубави спомени. Тя благодари на ректорското ръководство на университета и на деканското ръководство на факултета за подкрепата през годините.

14

Д-р Снеха Муралидхар отправи своята благодарност към преподавателите, които са им помогнали да се превърнат в това, което са днес, а на родителите – за любовта, грижата и подкрепата. В заключение тя призова колегите си да не забравят да се грижат за себе си – физически, психически и емоционално, да не спрат да учат и да се развиват, да потърсят помощ, когато имат нужда, да бъдат скромни и здраво стъпили на земята.

15

Медицинската сестра Салие Мехмед, също отличник на випуска, благодари на преподавателите, с които заедно са вървели по пътя на знанието и овладяването на професията, научили са ги с любов да се грижат за пациентите и техните близки. Пожела на всички да изпълняват с любов и желание професионалните си задължения, попътен вятър и успешна реализация.

19

Анна Илинова, отличник от специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, пожела на всички успешно развитие в областта на медицината. Тя призова колегите си да се подкрепят, да работят заедно, защото работата им е тясно свързана и така ще дава още по-добри резултати. Анна Илинова посочи, че през годините неведнъж е губила мотивация, но с времето е осъзнала колко смислена и значима е професията й, а Софийският университет я е срещнал с много и различни хора, от които е научила ценни неща, създала е силни приятелства.

17

Абсолвентката благодари на преподавателите, които са ги обучавали, мотивирали и вдъхновявали, а на колегите си – че заедно са преминали през този етап от живота си. На семейството си Анна Илинова благодари за безусловната подкрепа и обич и отбеляза, че е сигурна, че каквото и да я очаква в бъдеще, то няма да е лишено от смисъл и ще си заслужава. В края на приветствието си тя призова колегите си да намерят сила и мотивация да се борят със собствените си страхове и трудности и да не спират да правят това, което обичат.

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите, след което новодипломираните лекари положиха Хипократовата клетва.

18
20
21
22
23