Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2018 на специалност „Международни отношения“

   
Завърши випуск 2018 на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония в Аулата 70 бакалаври и магистри от випуск 2018 г. на специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 10 от тях имат отличен успех.

Празникът бе открит от декана на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов, който поздрави абсолвентите от свое име и от името на преподавателите и служителите на Факултета. Обръщайки се към най-младите си колеги, той заяви, че в продължение на четири години са натрупвали знания в областта на международните отношения и с всеки изминал ден са ставали все по-умни. „Следвайки максимата „Денят учи деня“, вие достигнахте до днешния щастлив ден. Така делата ви съответстват на думите и са изпълнени мечтите, които сте имали, кандидатствайки в специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет“, каза деканът и допълни, че във всички дела е необходимо усърдие, а днешните абсолвенти са го положили.

1

Проф. Пенов заяви, че плодовете на науката са сладки, но корените горчиви, така че дипломантите ще си спомнят с усмивка за трудностите по време на следването. „В Университета спечелихте истински приятели, с които преодоляхте всички изпитания. Нека споменът за неволите да направи днешния ден много щастлив“, призова проф. Пенов.

Той изрази увереността си, че в абсолвентите на Юридическия факултет са се изградили познания, необходими за развитието на българската държава, за отстояването на достойното й място в международните отношения. „Убеден съм, че чувството за справедливост никога няма да ви изостави. Вие мислите с категориите на науката за международните отношения, а за учения и образования човек да живее, означава да мисли“, каза още в приветствието си проф. Сашо Пенов.

2

Накрая той подчерта, че вярва в успешната им реализация в България, както и в задълбочаването на познанията им в чужбина, където тяхната диплома от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще им осигури добър прием, а познанията им ще ги направят желани магистри и докторанти. Проф. Пенов пожела на всички на добър час, здраве и много житейски и професионални успехи и ги увери, че винаги могат да се обърнат към своя Университет.

По време на тържествената церемония поздрав от свое и от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поднесе заместник-ректорът на Университета проф. д-р Ренета Божанкова. Тя се обърна най-напред към родителите и семействата на дипломантите с поздрав и благодарност за подкрепата, насърчаването и помощта, която са оказвали на абсолвентите през годините.

6

„Двойна е радостта и на преподавателите ви, които знаят, че щом успявате вие, значи са успели и те, че знанието и разбирането за света, до които са достигнали през годините, продължават да се умножават и развиват, продължават да живеят чрез вас, техните студенти. Можете да бъдете уверени, че те и напред във времето ще бъдат готови да ви дадат помощ и съвет, че нашата Алма матер ще е с винаги с вас не само като знак за престиж, изписан с калиграфски почерк върху вашите дипломи, но и защото вече принадлежите и винаги ще принадлежите към широкия, многолик и столетен кръг на нейните абсолвенти“, каза още заместник-ректорът.

4

Проф. Божанкова призова завършващите висшето си образование днес да направят така, че децата на България да живеят в един спокоен и мирен свят, в една подредена и справедлива страна, да помагат държавата да бъде управлявана мъдро и да получи уважението на другите не само заради хилядолетната си история, но и с достойната позиция, която те ще изграждат и ще представят. „Знанията и амбицията, представите за чест, дълг, отговорност, които Университетът е изграждал у вас, ще ви водят по този път“, допълни проф. Божанкова и обяви випуск 2018 г. на специалност „Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за завършил.

7

От името на абсолвентите поздрав поднесе бакалавърът Ива Тошкова, която отбеляза, че всички дипломанти днес приключват един етап от живота си, поставил основите на следващото начало. „Начало, приютило у себе си множество различни лица за всеки един от нас - специализации, търсене на нови поприща, работа, продължаващо следване, изграждане на семейство и пр. Независимо от изборите, които правим, независимо от професионалния и личен път, по който поемем, развитието ни винаги ще бъде белязано от изминалите четири години. Години, през които не просто трупахме знания, но което е още по-ценно, опитахме се да градим себе си“, каза абсолвентката и припомни, че докато в гимназиалния живот са опознавали заобикалящия ги свят, получавайки базови познания, то в университетския са се срещнали с потребността да мислят самостоятелно.

9

„Поставени пред нуждата да изразяваме и отстояваме лични виждания, се научихме да не вярваме на афиширани „авторитети“, а да проверяваме усърдно достоверността на представяното ни за „истинно“. Осъзнахме ценността на точната и съдържателна информация и развихме потребност за търсенето й. Разбрахме колко опасна е едностранчивостта в мисленето, догматизма, пристрастията“, каза още Ива Тошкова.

В приветствието си тя обърна внимание, че нито един университет не дава завършеност, гарантираща успешна реализация. По думите й, получените знания и придобитите умения не струват нищо, ако у абсолвентите не се е събудило онова чувство за търсене и трупане на нови знания, за усъвършенстване, за нови усилия.

5

В разрез с разпространеното убеждение, че Университетът дава професия, сме длъжни да признаем поне пред себе си, че нещата не са толкова прости. Особено що се отнася до нашата специалност и което е по-важно, това не е непременно лошо“, каза още Ива Тошкова и припомни, че повечето им преподаватели са се стремили през годините да ги насочат към критичност в мисленето във всеки аспект от дейността им. Тя отбеляза, че ако днес, поглеждайки назад, могат да заявят, че са успели да „откраднат“ поне малко от предоставеното им и се стремят да прилагат поне малко от наученото, то „престоят“ им в Университета не е бил напразен.

Поздрав поднесе и бакалавърът Волен Русев, който заяви, че за него е изключителна чест и отговорност да бъде на трибуната в Аулата в този празничен ден. „Имам привилегията, както и мнозина от нас, да бъда трето поколение възпитаник на Алма матер. Тъй като не знам дали моите предци са имали възможността да изкажат своята благодарност, сега го правя аз“, каза абсолвентът и благодари на преподавателите, които по време на четирите години в Алма матер са посветили време, усилия и са предали своите знания, които са дали увереност на своите студенти във възможностите за осъзнат избор и онова равновесие в и със света, което означава чест, отношения с хората и любов към мирозданието.

8

Волен Русев благодари и на колегите, с които заедно са били в студентските години и им пожела любопитство. „Защото любопитството е вдъхновение. Желание да надскочиш обикновеното, да надскочиш всекидневното, да отидеш там, където малцина се осмеляват да стигнат“, каза още абсолвентът и завърши краткото си приветствие, цитирайки Анна Станчова, родена графиня дьо Грено, която в книгата си „Дворцови и дипломатически спомени (1887-1915 г.) казва следното: „В България няма родова аристокрация по положение или богатство. Университетското образование заема мястото на благородническата титла. И всеки баща се стреми да го добие за децата си“. Анна Станчова допълва, че обезпечаването на добро образование за всички деца в семейството, е цел на всеки българин, посочи Волен Русев и допълни: „А на френските аристократи може да се има вяра относно стойността на титлите.“

Церемонията продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

10