Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2018 г. на Стопанския факултет

   
Завърши випуск 2018 г. на Стопанския факултет

На тържествена церемония в Аулата бяха връчени дипломите на 14 бакалаври от българо-френската програма по икономика и администрация и управление и на 168 магистри от Стопанския факултет на Софийския университет. Осем от абсолвентите са пълни отличници.

Тържеството бе открито от декана на Стопанския факултет доц. Теодор Седларски, който приветства абсолвентите, техните родители и гости. Обръщайки се към най-младите си колеги, той заяви, че получавайки днес дипломите си, те стъпват в един малък, но много елитен клуб – Клуба на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет. В приветствието си доц. Седларски обърна внимание, че 30 години след неговото създаване факултетът е водещ, защото в основата на съществуването му стои идеята за предлагане на образование, възможно най-близко до това, което се предлага на запад, в утвърдените университети, в различните икономики. Деканът акцентира и върху модерното и практично образование във факултета, както и на силното присъствие на бизнеса в учебните часовете. Той подчерта, че така студентите знаят, че това, което учат, не е субективно избрано от някой доцент или професор, а точно това, което бизнесът иска от тях и което могат да приложат на практика. Не по-малко важно е, че още от студентската скамейка бъдещите специалисти могат да бъдат избрани от различни компании.

1

Доц. Седларски подчерта още, че факултетът е не само най-доброто място за учене на икономика и бизнес, но и място, където се създават тенденции в отделни сфери на обществото, където се дава пример за обучителна среда, съдържание на програмите. В тази връзка той припомни, че преди месец Стопанският факултет инициира в рамките на Софийския университет заедно с голяма компания за изнесени бизнес процеси, националната кампания „Успехът е в България. Твоето бъдеще е тук“. По думите на декана, стойността на образованието в България в комбинация с кариера става все по-желана възможност за младите хора. А бизнесът цени все по-високо образованието, което те получават тук. „Вашата диплома, както заявява и българският бизнес все по-ясно, има все по-голяма стойност в очите на обществото“, каза още доц. Седларски.

10

Доц. Седларски заяви, че от абсолвентите се очаква да бъдат на вълната на градивната промяна и им пожела винаги да бъдат на върха на тази вълна. Накрая, по традиция, деканът на Стопанския факултет завърши словото си с любим цитат от един от най-влиятелните икономисти Джон Мейнард: „Той, икономистът, трябва да бъде математик, историк, държавник, философ. Трябва да разбира символи и да говори с думи. Трябва да разглежда частното в термините на общото и да се докосва до абстрактното и конкретното с еднаква лекота на мисълта. Той трябва да изучава настоящето в светлината на миналото за целите на бъдещето. Не бива никоя част от човешката природа или институция да се намира извън полезрението му. Трябва да е целенасочен и да пренебрегва временните настроения, съсредоточен и неподатлив като художник, но понякога също така близко до земята като политик“. Доц. Седларски заяви, че такива са днешните абсолвенти на Стопанския факултет и им пожела много попътен вятър и успех.

3

В своя поздрав заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев заяви, че за него е част да поздрави завършващите. Той се обърна към тях и изказа предположението си, че мнозина от тях взимат дипломата си с облекчение, че най-сетне са завършили и приключват с изпитите: „Ако обаче след време, поглеждайки се във вас самите и в пътя, който ви предстои да извървите и който отчасти вече ще сте извървели, си спомните за Софийския университет, ние ще сме си свършили работата. Защото освен възпитаници на Стопанския факултет, вие сте посланици на Софийския университет навсякъде – както в България, така и по света“.

11

Заместник-ректорът допълни, че професионалният път е съпътстван от непрекъснато дирене, от поставяне под съмнение на редица въпроси. „Тази чувствителност трябва да бъде част от вашия бъдещ път“, каза още доц. Вълчев и допълни, че всеки професионалист трябва да запомни три важни неща. Първото е, че трябва да отвори и развива собствените си сетива. Ако успее да направи това, ще изпълни и второто необходимо условие – да развива ума си. Доц. Вълчев допълни, че това е една непрестанна грижа на хората, които действително искат да бъдат успешни. Третото, което съпътства всеки истински професионален път, е да не се щади сърцето. Независимо с каква работа се занимавате, каза доц. Вълчев, вършете я от сърце и отправи апел към абсолвентите да се раздават докрай, защото в основата на истинския професионален път стои всеотдайността.

7

В края на приветствието си доц. Вълчев пожела на абсолвентите на добър час и никога да не забравят откъде са тръгнали и обяви випуск 2018 г. на Стопанския университет за завършил.

12

Оливие Кашлер, университетски, научен и културен аташе в посолството на Франция, също отправи своя поздрав към завършващите и заяви, че френскоезичната програма по управление и икономика в Софийския университет е от голяма гордост на френско-българското университетско и научно сътрудничество в България с участието на Френския институт в България. Той представи накратко историята на създаването и развитието на програмата и припомни, че истинският й разцвет започва през 2009 г. с пристигането на френски преподаватели от Университета в Лил, които са имали възможност пряко да преподават на студентите дисциплините си на френски език.

14

Г-н Кашлер припомни, че през 2018 г. благодарение на изключителната работа на доц. Соня Георгиева беше подписано споразумението за двойна диплома с Университета в Лил, което дава възможност и на френските студенти да идват тук и да прекарват известно време, за да слушат и да се обучават в българския университет. „Можем само да ви приветстваме за изключително високото ниво на компетентност, което е необходимо и което вие сте постигнали, завършвайки това образование. Ние знаем, че критериите за допускане до програмата са изключително високи. Те изискват както владеене на френски език, така и високо владеене на математиката“, каза още той и допълни, че завършилите програмата имат изключително добра кариера.

15

В приветствието си Оливие Кашлер акцентира и на връзката между обучението и научно-изследователската работа. Той заяви, че научно-изследователската дейност дава смисъл на обучението и позволява да се поддържа високо ниво на преподавателска дейност. Той поздрави всички с получаването на дипломите и им пожела на добър час.

16

Деканът на факултета по икономически науки в университета в Лил проф. Лоран Кордоние поздрави присъстващите с успешното завършване от името на академичната общност на факултета. Той отбеляза, че студентите, които се дипломират тази година, са част от първия випуск на Университета в Лил, най-големият френскоезичен университет в света, който на 1 януари 2019 г. е създаден след обединението на трите университета в град Лил. Проф. Лоран Кордоние отбеляза, че във Франция няма подобна традиция за връчване на дипломите, но с колегите му смятат, че този момент заслужава да бъде тържествен и има нужда от подобаваща церемониалност.

8

По думите му, в този момент всички могат да се поздравят за добре свършената работа и да си дадат сметка, че успехът зависи от тясното сътрудничество на всички участници в това общо дело. Той поздрави студентите за сериозната им работа, за да достигнат нивото на компетентност, което изисква двойната диплома и владеенето на френски като втори език. Отправи поздравления и административния персонал, работил неуморно, както и към ръководните екипи от двата университета.

26-1

Проф. Кордоние подчерта изключително важната роля на доц. Теодор Седларски, който от самото начало на мандата си като декан подкрепя развитието на френскоезичната програма. Той не пропусна да отправи своя поздрав и към родителите на абсолвентите, които са ги подкрепяли и изживявали емоционално техния път. Той изрази своята признателност и на доц. Соня Георгиева от Стопанския факултет – отдадена на това партньорство, и й благодари за цялата енергия и успешната съвместна работа.

В края на изказването си проф. Лоран Кордоние отбеляза, че това събитие е доказателство, че Европа е все още жизнена, а всички те са живото доказателство, че в Европа можем да правим много добри неща заедно и всичко започва с общото обучение и образование. „Учим се да се опознаваме не само чрез туризма, а като споделяме моменти от нашето обучение, като работим заедно, като се храним на една маса, като ставаме добри познати и добри приятели“, каза в заключение проф. Лоран Кордоние.

17

Доц. Ралица Ганева, заместник-председател на Алумни клуба на Стопанския факултет, също поздрави по-младите си колеги и припомни своето завършване и своя път в кариерата. Обещанията за успех се сбъднаха, каза тя, но не толкова бързо, колкото очаквахме.

„Днес с пълна увереност мога да споделя с вас, че завършващите Стопанския факултет са сред най-добрите сред успешно реализиралите се и то не само в България“, каза тя и представи пред абсолвентите трите малки тайни на успеха, които заедно с колегите й от Алумни клуба са научили по своя път, първата от които гласи: „Обединението прави силата“. Доц. Ганева заяви, че им е било необходимо време, за да осъзнаят смисъла на тези думи и да разберат колко е важно да се обединят и през 2004 г. са учредили първия Алумни клуб в България, в който днес са се включили над 3 000 възпитаници. Тя се обърна към абсолвентите, като заяви, че тепърва ще се опознават и ще имат нужда за подкрепа един от друг, а паролата е лесна и неразбиваема – Софийски университет, Стопански факултет.

2

Втората тайна е, че провалите и разочарованията са необходимо условие за успех, а третата - да не се страхуват от лош късмет. „Останете заедно! Не се страхувайте от провали и разочарования и един ден ще сбъднете мечтите си“, каза накрая доц. Ганева.

18

Поздрав към своите колеги поднесоха Изабела Таскова, представител на отличниците, завършили магистърска степен, и Венцислава Божилова, представител на дипломантите на бакалавърската програма съвместно с Университета в Лил.

19

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите.

21
22
23
24
25-1