Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2018 г. на Философския факултет

   
Завърши випуск 2018 г. на Философския факултет

Над 400 бакалаври и магистри от Философския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование на тържествена церемония в Аулата. 13 от тях са пълни отличници.

Празникът бе открит от заместник-декана на Философския факултет проф. д.пс.н. Соня Карабельова, която приветства абсолвентите и заяви, че денят е празник и за преподавателите, и за завършващите, и за техните родители и приятели. Празник е за цялата научна общност на Университета, силно емоционално обагрен и наситен, тъй като випускът получава дипломите си в годината, в която Университетът празнува своята 130-годишнина.

7

Заместник-деканът припомни, че само преди дни бе отбелязан патронния празник на Алма матер, а апогеят на честванията ще бъде на осми декември, който по стар стил е ден на патрона на Университета – св. Климент Охридски и че през годините този празник се празнува от всички студенти в България.

Образованието и научните постижения в Университета са с най-високо качество. И това е така, защото имаме привилегията да обучаваме най-добрите студенти“ каза в приветствието си проф. Карабельова и допълни, че Философският факултет е най-големият факултет в Университета. Тя подчерта, че това е така, не само защото развива знанието от основни области на научното познание – по философия, психология, социология, културология, публична администрация, политология, европеистика, библиотечно-информационни науки, а по-скоро защото във Философския факултет се обучават най-добрите студенти – бакалаври, магистри, докторанти.

2

По думите на проф. Карабельова програмите, предлагани във факултета, са и най-предпочитаните не само в Университета, но и в цялата страна. „Те привличат най-добрите студенти и в трите степени на образованието. Горди сме от факта, че в нашия факултет се обучават приблизително 1700 души в бакалавърска степен и около 700 в магистърските програми. Гордеем се и с докторантите, които също са най-много в Университета“, каза още заместник-деканът и допълни, че програмите във Философския факултет не се отличават само по количествените показатели. Според рейтинговата система за висшите училища в България всички специалности на факултета са на първо място в своите професионални направления. „Именно това е показател за високото качество на образование и за високите научни постижения в нашия факултет“, подчерта още проф. Карабельова.

8

В приветствието си тя отбеляза още, че студентите, които завършват Философския факултет, успешно продължават образованието си и в други университети и извън България. Те се отличават с изключителни постижения и се реализират успешно. „Очакваме от тях да заемат достойно нашето място, да продължат, доразвият и да надградят постигнатото от нас“ подчерта проф. Карабельова.

Обръщайки се към абсолвентите, тя благодари за избора им да учат в Софийския университет и в неговия Философски факултет. Проф. Карабельова благодари и на техните близки, родители, прародители, семействата и децата им, които са ги подкрепяли в техните стремежи и усилия. Тя обърна внимание на избора на младите специалисти оттук насетне, който ще предопредели ежедневието им и ги призова да помнят, че не са сами. „Вие носите в себе си нагласите и очакванията на семейството, съпреживяванията на приятелите, съветите и мненията на преподавателите от факултета“ каза накрая проф. Карабельова и им пожела да бъдат по-силни, по-щастливи и да намерят начин за актуализация на собствения им потенциал.

22

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев поздрави абсолвентите, техните родители и гости на празника. Той изрази радостта си да присъства на церемонията и посочи, че ако в бъдеще живеят с мисълта, че тази диплома, която ще получат днес, е само една малка стъпка в по-нататъшния им професионален път на развитие, вероятно преподавателите им са свършили своята работа. „Усвоявайки знанието, ако у вас остане усещането за огромния обем от това, което не знаем, значи престоят ви в Софийския университет е бил изключително ползотворен, защото всъщност огромният дял на незнанието винаги ни дава сила да вървим напред, да търсим отговорите на сложните въпроси, които ни съпътстват в това общество“, отбеляза доц. Вълчев.

1

Заместник-ректорът призова абсолвентите да живеят с идеята, че са брънка от дълъг път, нищо не започва и не свършва с нас, а продължава по-нататък: „Това ни прави по-смирени, по-мъдри, по-щедри и по-отворени към променящия се свят“.

Доц. Вълчев отбеляза, че макар в днешно време обикновено да ни внушават, че успехът трябва да дойде бързо, това не е точно така. Той изтъкна, че ако искат да вървят успешно напред, ако искат да се утвърждават като професионални авторитети в избраната от тях област, завършващите трябва да занаят, че всъщност трудът стои в основата на всичко: „Дипломата е временният успех. Ако обаче вие, тръгвайки си оттук или продължавайки тук, живеете с идеята, че трудът е в основата на вашия личен успех и в успеха на обществото ни, ние сме си свършили работата“.

Доц. Георги Вълчев призова младите си колеги да знаят, че светът е в техните умове, а не в техните телефони, да отворят сетивата си, да четат света и хората през сетивата си. Той подчерта, че за да го правят успешно и да живеят пълноценно, трябва да са се научили да развиват умовете си, да ги поддържат будни, да си задават въпроси, да търсят отговори на сложните проблеми на днешното общество и да не щадят сърцата си.

Заместник-ректорът отбеляза, че макар понякога съдбата да ни сломява, те трябва да намерят сили да се изправят, да продължат напред, да потърсят помощ или да подадат ръка, да не спират да мечтаят и да бъдат по-добри. Това ни прави хора и общество, подчерта доц. Вълчев и допълни, че Философският факултет е факултетът, който най-много внушава тази идея на общностно живеене. Той отправи апел към младите си колеги да не забравят, че макар да сме в криза, трябва да живеят с идеята, че всяка криза ражда много възможности и им пожела упоритост и сили да продължат по професионалния си път.

11

Доц. Вълчев призова абсолвентите където и да отидат в България или чужбина, да живеят така, че да са горди със себе си, а Софийският университет да се чувства горд с тях, защото завинаги остават част от Алма матер и от Философския факултет.

В заключение доц. Вълчев изтъкна, че идеята по някакъв начин да се отблагодарят на обществото – на семействата си, на създателите на Софийския университет, на предците си, създали всичко това, ще определи техните по-нататъшни съдби. Пожела им да са уверени, но не арогантни, да намерят мястото си, да вършат своята работа със сърце и душа, да развиват знанията си, защото България се нуждае от тях и техните умове.

С пожелание за успешен професионален път и много, много сила, доц. Георги Вълчев обяви випуск 2018 г. на Философския факултет за завършил.

Празникът продължи с връчването на дипломите.

15
16
17
21