Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2018 г. на Богословския факултет

   
Завърши випуск 2018 г. на Богословския факултет

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония, на която 68 бакалаври и магистри от Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование.

Абсолвентите, техните преподаватели, семейства и гости бяха поздравени от декана на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски. Той се обърна към най-младите си колеги и им честити деня, в който всеки от тях жъне успехите на своя труд. Той изрази надеждата си, че времето, прекарано от тях във факултета, е допринесло за това да са станали не само добри специалисти, но и по-добри хора.

6

Знаете, че времената са тежки, затова от нас като хора, посветили се на божественото учение, се изисква още повече да бъдем твърди, да бъдем верни на Господа, на Църквата, верни на учението, което, надявам се, успешно сме ви предали, за да излезете оттук и да сеете божието слово на българския народ, по цялата ни мила България“, каза още деканът.

Той припомни, че през последната година, със съдействието на Министерството на образованието и науката се работи по институционализиране на обучението по религия в училищата от 1 до 12 клас и това ще доведе до още по-успешна реализация на абсолвентите. „От нас зависи дали ние ще се възползваме и дали наистина ще бъдем верни на призванието си, което сме избрали – а именно, подобно на нашия патрон св. Климент, да сеем божието слово, да сеем просветата сред нашия народ“, добави проф. Омарчевски.

7

Деканът припомни, че тази година Богословският факултет отбелязва своята 95-годишнина и допълни, че се дипломират 38 бакалаври и 30 магистри. 15 от тях се дипломират с отличен успех. Общият успех на випуск 2018 г. на факултета е много добър 4,98.

9

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова също поздрави присъстващите в залата от свое име и от името на ректора на проф. Анастас Герджиков. Обръщайки се към абсолвентите, тя заяви, че значението на днешния ден е във възможността за кратко да се погледне назад, към изминалите години тук, в Алма матер, и едновременно да се отправи поглед към бъдещето. Тя подчерта, че именно заради това този ден е паметен, ден на равносметка, но и на мисъл и надежда за бъдещето.

През годините в Алма матер вашите преподаватели са ви давали знания и увереност, че можете да се справите. Но с примера си са ви убедили, че избраният път не е само професия, но и призвание и посвещение. И най-важното е то да бъде изпълнявано с чувството на отговорност“, каза още проф. Божанкова.

8

Тя призова абсолвентите в годините напред да търсят и да подкрепят доброто, да изпълняват повелите, но и да слушат съвестта. „Наставлявайте по-младите, но и с отворено сърце приемайте напътствията на по-мъдрите. Не унивайте, вървете напред и водете и другите“, посочи още заместник-ректорът и допълни, че днес, обръщайки се назад, всички вероятно си спомнят първата си лекция, първия изпит. Днес могат да оценят усилията в търсене на знания и прилежанието за усвояването на тези знания. „Днес е ден на благодарност и почит към вашите преподаватели. Те ще са винаги с вас, готови да ви подкрепят и в живота, и в мисията, която сте поели. За да запазите не само спомена от студентските си години, но и връзките с колегите и преподавателите, присъединете се към Алумни клуба на възпитаниците на Софийския университет в неговата юбилейна 130-та година. Гордейте се със своя университет и направете всичко по силите си, за да го представяте достойно“, допълни още проф. Божанкова.

2

Заместник-ректорът се обърна и с думи на благодарност към родителите, семействата и приятелите, които са подкрепяли студентите през годините и които са им давали сила да преодоляват колебанията и трудностите.

Всички днес – абсолвенти, преподаватели, родители се радваме на празника и отправяме пожелания за преуспяване и благополучие“, каза накрая проф. Божанкова и обяви випуск 2018 г. на Богословския факултет за завършил.

10

Отличникът на випуска Нина Колева отправи своя емоционален поздрав към присъстващите в залата и заяви, че в Университета тя и колегите й са научили най-важните неща, изградили са се като личности. Тя благодари на преподавателите и пожела на колегите си на добър час.

Празничната церемония продължи с връчване на дипломите.

11
12