Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2016 на Факултета по славянски филологии

   
Завърши випуск 2016 на Факултета по славянски филологии

203-ма бакалаври и магистри от випуск 2016 г. на Факултета по славянски филологии към Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. Завършилите с отличен успех са 72, а пълните отличници са 10.

Тържествената церемония се проведе в Аулата на Софийския университет и бе открита от декана на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев, който приветства възпитаниците на факултета, техните близки и преподаватели.

Функционалният ректор на Университета проф. д-р Мария Стойчева заяви, че от днес абсолвентите се присъединяват към академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „В този момент трябва да припомним, че това е най-старото, най-престижното, най-универсалното висше училище в България. Всеки един от вас трябва да се гордее, че получава диплома от този образователен, научен, но и много важен национален културен център“ – каза проф. Стойчева и отбеляза, че членовете на академичната общност на Университета имат голям дълг към обществото и това с особена сила важи за Факултета по славянски филологии, който съхранява, предава и обновява традициите на българското.

1

Проф. Стойчева призова абсолвентите да обърнат внимание, че се намират в една от най-прекрасните зали в България, да погледнат прекрасното стълбище, по което се изкачват, великолепните витражи, които отразяват елементи и части от историята, културата и езика на нацията ни и да възприемат момента, в който ще получат дипломите си като действително отличителен.

Функционалният ректор отбеляза още, че празникът е изключително важен не само за абсолвентите, но и да за техните близки, семейства и преподаватели. Проф. Стойчева заяви, че връзката между преподавателите и техните възпитаници не бива да се прекъсва и призова най-младите си колеги да се присъединят към Алумни клуба на възпитаниците на Университета.

4

Деканът на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев също поздрави възпитаниците на Факултета от випуск 2016 г. и подчерта, че абсолвентите днес не напускат Софийския университет, защото мнозина от тях ще продължат своето обучение в магистърските и в докторските програми. Други ще се завръщат тук, в Университета, като в културен център, като място на интензивен, духовен живот.

3

„Софийският университет винаги ще бъде отворен за вас. Но има и нещо друго: ние не можем да напуснем Университета. Защото той не е само сграда от тухли и мебелировка, но е една невидима сграда, която всеки от нас носи в себе си, сграда, от която не можем да излезем“ каза още деканът на Факултета по славянски филологии. Той изрази увереността си, че Софийският университет е дал на всеки от завършващите нещо, което ще бъде от жизнено важно значение за реализацията им като личности и като професионалисти. „Сигурен съм, че сте взели много повече, отколкото сте очаквали, когато сте дошли за първия си учебен ден. Но вие не само сте взели, вие сте и дали. Вие сте давали на нас, вашите преподаватели, част от своята енергия, част от своята младост, част от своето любопитство. Университетът – това е единство от студенти и преподаватели“.

6

Деканът на факултета предупреди най-младите си колеги да не си позволяват да изпадат в униние, когато срещнат трудности и предизвикателства по пътя си. Той им пожела да следват мечтите и идеите си и ги призова: „Искайте от себе си, искайте от обществото, искайте от света! Искайте и ще ви се даде.“

7

Празничната церемония продължи с поздрав от пълния отличник Кристиян Янев, който заяви, че за него и колегите му Университетът не е бил само една академична институция, в която след определен брой години и определен брой положени изпити получават дипломата си. Това е място за творческо вдъхновение, за академично израстване. „Тук срещнахме не само много добри приятели, но и вдъхновяващи личности, които ни показаха, че дори в днешното общество с всичките му проблеми и трудности знанието се цени и академичното любопитство дава своите плодове“.

8

Кристиян призова колегите си да бъдат оптимисти и припомни, че от тях зависи филологическото наследство, което са получили в най-стария български университет да се развива, да бъде основа, върху която да градят бъдещото си развитие. И това да не бъде за всички тях просто професия, а призвание и житейска мисия.

Церемонията продължи с връчването на дипломите.

9
10