Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2016 г. на Историческия факултет

   
Завърши випуск 2016 г. на Историческия факултет

260 магистри и бакалаври от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за висше образование на тържествена церемония в Аулата в Ректората. 15 от абсолвентите са пълни отличници.

Деканът на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев откри церемонията и поздрави колегите си с празника и новия випуск на факултета. Той им благодари за традиционните усилия за разкриване на познанието, за тяхната съпричастност към развитието на науката и образованието.

Деканът пожела на абсолвентите да успеят да изградят нова реална българска интелигенция, която да отхвърли наслагванията от деня, да изградят реален интелектуален елит на нацията, да увеличат знанието, което са натрупали тук, да осъзнаят силата на това знание, а не да робуват на идоли или ежедневие.

1

„Наред с това много искам вие да се превърнете в способни хора, които могат да предусетят конюнктурата, да преодолеят ежедневието и да стъпват уверено в своя живот“, каза още доц. Попнеделев и пожела на завършващите да се превърнат в хора, които утвърждават ценности, но и могат да градят нов, по-добър ред в обществото.

„Зная, че във вашите мисли Университетът, Историческият факултет ще се завръщат като бумеранг. Постепенно спомените от следването ще избледнеят, но когато минете тук, когато се сетите за Университета, не забравяйте, че Историческият факултет е вашият дом. На добър час, мили абсолвенти!“, каза деканът доц. Тодор Попнеделев.

2

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова приветства випуска и техните близки и преподаватели. Тя изрази благодарността си към преподавателите, които са подготвилите днешните абсолвенти и са били с тях през годините на следването им, в знанието, в трудностите, в усилията. Проф. Божанкова благодари и на родителите, подкрепяли децата си, докато те са ставали по-зрели и по-мъдри. Заместник-ректорът благодари и на младите си колеги за най-хубавите им години, прекарани зад стените на Университета, в достолепието на залите и библиотеките: „Помнете тези дни. Те ще бъдат напред с вас - където и да отидете, какъвто и път да изберете. Дали ще бъдете учители, дали ще бъдете учени, дали ще сте тези, които ще разчитат стенописите на историята или ще записвате големите и малки разкази на новото време, навсякъде помнете това, на което са ви учили вашите преподаватели и ги подкрепяйте с всичко, което правите напред“, призова абсолвентите проф. Божанкова.

5

Тя заяви още, че от днес нататък те ще бъдат не само абсолвентите на Софийския университет, но и членове на Алумни клуба на Алма матер и ги призова да се присъединят към него.

Доброто и разумното нека да бъдат с вас. Никой по-добре от историците не знае, че именно те са дълговечни. На добър час!“, каза накрая на приветствието си проф. Божанкова и обяви випуск 2016 на Историческия факултет на Софийския университет за завършил.

6

Абсолвентът Васил Балтаджиев също поздрави своите колеги с празника. Той отбеляза, че през изминалите години всички са се изградили не само като специалисти, но и като личности. Всеки е получил добър модел за пример как да стане добър професионалист, достоен човек, който да развива и гради своето бъдеще.

11

Васил Балтаджиев благодари от името на своите колеги на всички преподаватели в Историческия факултет за това, че са им предали любовта към науката, научили са ги да се борят за това, което искат, за това, че са станали конкурентноспособни специалисти, поддържали са жива искрата на любовта към науката, помагали са им да открият какви са и какви искат да бъдат в бъдеще.

4

В края на словото си Васил Балтаджиев пожела на колегите си успех, късмет и да не губят вярата, че ще успеят да се реализират професионално.

7
8
9