Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2016 г. на Факултета по класически и нови филологии

   
Завърши випуск 2016 г. на Факултета по класически и нови филологии

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 244 бакалаври и магистри от Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 88 от тях с отличен успех, а пълните отличници са трима.

Абсолвентите, техните преподаватели, семейства и гости бяха приветствани от декана на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова. Тя заяви, че изпитва огромна радост от това да бъдат заедно в тържествения ден в сърцето на Алма матер и изрази надеждата си, че най-младите й колеги, които ще получат дипломите си, няма да забравят преподавателите си и ще останат във връзка с тях и след като напуснат Университета. „Разчитаме, че мнозина ще се върнат отново. Бакалаврите да се върнат като магистри, някои от магистрите да продължат като доктори, да станат преподаватели“, каза още деканът.

2

Проф. Виолета Герджикова от Факултета по класически и нови филологии също приветства най-младите възпитаници на Факултета и ги поздрави за изминатия път и постигнатото от тях, както и техните родители. В приветствието си тя се върна в спомените си от своето дипломиране. „Искам да ви уверя, че и тогава, и сега, нашата Алма матер, нашето хуманитарно образование тук, във Факултета по класически и нови филологии, ни е дало много!“, каза още проф. Герджикова.

3

Тя изрази увереността си, че филологическото образование, по думите на Тукидид, ще бъде тяхно притежание завинаги, непреходно притежание, защото в самата същност на академичното занимание със словото стои познанието за културния опит на човечеството. Този опит ни учи на уважение, събужда интерес и ни изправя пред интелектуални предизвикателства.

8

Проф. Герджикова призова абсолвентите да използват своите знания и култура като щит срещу трудностите, които ще срещнат. И срещу всеки, който се опита да им каже, че светът не отива на добре, че животът е тъжен, че няма надежда и перспектива. „Най-важното – използвайте най-ценното, което сте научили – да учите! Да учите, за да се справяте с работата си, за да сте в крак с променящия се свят, за да постигате своите цели, но и за удоволствие“, каза още проф. Герджикова и пожела на студентите да бъдат любопитни, да не се затварят в това, което вече знаят, да не губят връзката с Университета, както и помежду си.

4

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова поздрави абсолвентите с постигнатия успех. Тя им пожела никога да не забравят своята Алма матер и своя факултет, а боравейки със словото, да се стремят да изричат повече добри думи. Проф. Божанкова призова завършилите да благодарят и на най-близките си, които са били до тях във всички трудни и хубави моменти по време на следването им. Заместник-ректорът пожела на всички на добър час и обяви випуск 2016 г. на Факултета по класически и нови филологии за завършил.

5

Абсолвентът и един от тримата пълни отличници на випуска Георги Георгиев от специалност „Английска филология“ поздрави колегите си с успешното дипломиране и ги призова да продължат да мечтаят, да мечтаят на глас, да вярват в себе си и да не се страхуват да взимат смели решения. „Филологията няма да ни научи как да си поправим лаптопа или как да завъртим крушката, но тя ще ни направи човеци. Затова благодаря на Софийския университет, че се загубих толкова пъти по коридорите му. Благодаря на Факултета, че продължава да бъде нов, дори и в магистърските програми. Благодаря на специалност „Английска филология“, че ме срещна с хора, които мечтаят на едро. Благодаря на хората, които мечтаят така, че ние да можем да мечтаем с тях“, каза Георги Георгиев и добави „Колеги, няма нищо по-хубаво от човешката благодарност. Нека заедно благодарим! На добър час!“.

6
9