Начало / Новини / Новини и събития / Завърши първият випуск на съвместната магистърска програма на Софийския университет и Бухарския държавен университет

   
Завърши първият випуск на съвместната магистърска програма на Софийския университет и Бухарския държавен университет

На 28 април 2023 г. на тържествена церемония в Бухарския държавен университет, Узбекистан, бяха връчени българските и узбекистанските дипломи за завършено висше образование на абсолвентите-магистри от първия випуск на съвместната магистърска програма „Чужд език /английски/, литература, медии“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Бухарския държавен университет.

Дипломите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха връчени от ръководителя на Дипломатическата мисия на България в Узбекистан г–жа Стояна Русинова, а на Бухарския държавен университет – от ректора на Бухарския държавен университет проф. дин Обиджон Хамидов.

1-1

В интервю за узбекистанските медии след церемонията г–жа Стояна Русинова нарече деня исторически, като сподели, че това е първата и единствена съвместна магистратура, която се осъществява от български университет в Узбекистан.

Съвместната магистърската програма е създадена преди две години и обучението в нея включва лекции, семинари, стажове, практики и др. Успешно завършилите магистри получават две дипломи – от Софийския университет и от Бухарския държавен университет. Това дава възможност на младите специалисти за успешна професионална реализация в областта на американската и английската литература, междукултурната комуникация и медийната грамотност.

2-2

Тържествената церемония по връчването на дипломите беше отразена от националните медии на Узбекистан.

Осъществяването на съвместни образователни програми е възможност за разширяване на академичното сътрудничество между Узбекистан и България, и укрепва престижа и популярността на Софийския университет в азиатското научно-образователно пространство.