Начало / Новини / Новини и събития / Завърши дванадесетият випуск на магистърската програма „Право на ЕС“

   
Завърши дванадесетият випуск на магистърската програма „Право на ЕС“

На тържествена церемония 52 абсолвенти на магистърска програма „Право на Европейския съюз“ в Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си. Един от тях завършва с пълен отличен успех. На церемонията бяха връчени и свидетелствата за професионална квалификация на 170 души, провели следдипломната си квалификация по право на Европейския съюз.

Абсолвентите и специализантите по право на ЕС и техните близки бяха поздравени от декана на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов, който им честити празника. Деканът ги поздрави и за положените усилия по време на ученето и изрази надеждата си, че ще след време ще си спомнят трудностите с усмивка.

1

Важното е, че в Университета спечелихте истински приятели, с които преодолявахте всички изпитания“, каза той и изрази увереността си, че абсолвентите са усвоили познания, необходими за развитието на българската държава, за отстояването на достойното й място сред държавите от Европейския съюз.

„Убеден съм, че чувството за справедливост никога няма да ви изостави. Вие вече мислите с категориите на правото на Европейския съюз“, каза още проф. Пенов в своето приветствие. Той добави още, че всеки грамотен човек може да прочете закона, но да го тълкува може само този, който е учил и се е доближил, чувства и усеща ценностите на правото.

4

„Завършвайки магистратурата и специализацията в Юридическия факултет, ние, вашите преподаватели, сме убедени, че вие сте умни, добронамерени и конкурентоспособни“, заяви деканът и допълни, че абсолвентите завършват факултет, който е и ще бъде първи в рейтинговата система. Той изрази увереността си, че те ще се реализират успешно в България и пожела на всички здраве, житейска мъдрост и професионални успехи.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави абсолвентите и изрази задоволството си за пореден път да участва в церемонията по дипломирането на завършилите магистърската програма „Право на ЕС“. Той заяви, че в Софийския университет действат над 400 магистърски програми, но програмата „Право на ЕС“ е уникална по много причини. Първо, защото е от малкото програми, подготвени с партньорството на чуждестранен университет и френският опит в това отношение е помогнал много. Второ, магистърската програма „Право на ЕС“ е единствената по темата и е връстник на европейската интеграция на България. Проф. Герджиков допълни още, че програмата е уникална не само в българските граници, тъй като в цяла Източна Европа няма такава програма, с такъв характер.

2

"Сигурен съм, че още преди да започнете следването си, сте знаели, че това ще е нещо полезно за бъдещата ви реализация и кариера и много от вас вече усещат ползата от наученото“, каза още ректорът и пожела на всички голям успех.

Проф. Герджиков подчерта, че в празничния ден едновременно с дипломите на завършилите магистърската програма ще бъдат поздравени и завършващите следдипломната квалификация и тъй като тя се изпълнява със съдействието на партньори, той връчи знак за признание на тези, които помагат.

Той посочи, че в съобщение на Европейската комисия в 2011 г., озаглавено „Изграждане на доверие в правосъдието в рамките на целия Европейски съюз“, е поставена целта до 2020 г. половината от около 700 000 практикуващи юристи в ЕС да преминат обучение по право на ЕС. В изпълнение на тази цел, освен магистърската програма, която днес дава поредните си плодове, Софийският университет организира следдипломна квалификация в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, който провежда такива обучения.

7

Ректорът припомни, че поради големия успех на проведените курсове, Управителният съвет на Центъра за обучение на адвокати е взел решение през 2019 г. съвместно с колегите от Алма матер да проведе такива обучения. Те се разрастват, кандидатите и участниците са все повече. И европейските институции дадоха знак, че одобряват това – например чрез символичното връчване миналата година на удостоверението за СДК на председателя на УС на Центъра за обучение на адвокати лично от председателя на съда на ЕС проф. Кун Ленартс, пак в тази Аула, отбеляза проф. Герджиков.

3

Сътрудничеството между Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и Юридическия факултет е повече от успешно, изключително ползотворно и използвам този тържествен повод да благодаря на Центъра за това сътрудничество и като знак за признание за положените усилия и постигнатите успехи, искам да връча на председателя на УС на Центъра грамота“ каза още ректорът.

9

Адв. Йордан Йорданов благодари на ректора, декана и на цялото ръководство за ползотворното сътрудничество, което се провежда вече трета година. „Фактът, че тази година се записаха повече от 450 обучаеми само в София, е показателен, че ние вървим в правилната посока, че има действително нужда работещите юристи, без значение в коя област, да бъдат обучени по право на ЕС“ каза адв. Йорданов и изрази надеждата си, че и в бъдеще ще оправдаят доверието и ще работят още по-добре.

11

Проф. Атанас Семов, ръководител на Международната магистърска програма „Право на ЕС”, която е под патронажа на Министър-председателя на Република България и посланика на Френската Република в София, поздрави присъстващите в залата и заяви, че се обръща се към всеки от тях персонално с огромна благодарност за оказаното доверие.

За един академичен човек няма по-голяма наслада, няма по-голяма радост от тази, да се изправи пред препълнена зала, пред зала с правостоящи“, каза проф. Семов и подчерта, че се обръща със специална благодарност към тримата декани на Юридическия факултет на Софийския университет, благодарение на които преди 12 години програмата е започнала - проф. Димитър Токушев, проф. Тенчо Колев и проф. Сашо Пенов.

10

Обърна се с благодарност и към проф. Ив Пети, директор на Европейския университетски център при Университета на Лотарингия, Нанси, Франция, и припомни, че една от особеностите на тази програма е, че завършващите я получават две дипломи – на Софийския университет и на Университета на Нанси.

Проф. дюн Семов се обърна и с думи на изключителна благодарност към завършващите международната магистърска програма и към завършващите едногодишното задълбочено продължаващо обучение по право на ЕС с диплом за следдипломна квалификация от Юридическия факултет на Софийския университет за техните изключителни усилия. Проф. Семов обяви, че тази година за втори път в общо 12-годишната история на програмата има пълен отличник.

15

Директорът на Френския институт в България проф. Фльори, представляващ на церемонията посланика на френската република в България, отправи искрени поздравления от името на посланика към всички абсолвенти от програмата. Той подчерта значението на това обучение, в рамките на което от 2007 г. са подготвени над 700 юристи, от които 250 за съдебната система. По думите му, магистърската програма „Право на ЕС“ е стълб на българо-френското сътрудничество и играе основна роля за поддържането на правовата държава в Европа. Проф. Фльори поздрави целия екип на програмата за това, че утвърждава френския език като език на правото.

14

Първенецът на випуска Екатерина Методиева препоръча на всички, които са преминали през продължаващото обучение, да продължат и в магистърската програма „Право на ЕС“. Тя заяви, че в Софийския университет те не само ще намерят задълбочени познания, но и искрени приятели за цял живот.

12

Екатерина Методиева благодари на целия екип на програмата, най-вече на проф. Семов – не само, защото е създал програмата, но и затова, че неуморно се бори правото на ЕС да стане достъпно в юридическите среди и да може то да бъде ефективно прилагано и благодари на колегите си.

13

Проф. Ив Пети, директор на Европейския университетски център при Университета на Лотарингия, Нанси, Франция, изрази удоволствието си отново да е в Софийския университет на тази церемония. Той поздрави всички присъстващи, както и успешно завършилите абсолвенти. Той обърна внимание на ползотворното сътрудничество между двата университета, както и на качествата и волята на студентите, обучаващи се в програмата.

16

Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов приветства всички от името на министър Данаил Кирилов. „Уважаеми магистрати, използвам повода да се обърна към вас и да засвидетелствам искреното си уважение към всеотдайната ви работа и за стремежа да утвърждавате върховенството на закона и да бъдете на нивото на европейските ценности“, се казва в адреса. Министър Данаил Кирилов пожелава на всички успех, ползотворна работа, постоянство и сили, за да отстояват честта на професията.

Церемонията продължи с връчване на дипломите.

17
18
19