Начало / Новини / Новини и събития / Започна реализацията на проекта за доизграждане на западното крило на сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация

   
Започна реализацията на проекта за доизграждане на западното крило на сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация

В Залата за електронно аудио-визуално обучение във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе поставено началото на реализацията на проект за доизграждане на западното крило на сградата на факултета. В присъствието на ръководството на факултета, преподаватели и студенти ректорът проф. Анастас Герджиков и управителите на фирмата строител и фирмата, осъществяваща надзор, подписаха акт за продължаване на строителството.

Деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация проф. д-р Теодора Петрова изрази радостта си от сключването на договора, с който ще започне финалния процес на дългия ремонт и реконструкция на западното крило на сградата. Проф. Петрова благодари на ректора на Софийския университет проф. Герджиков за помощта и работата му да бъде сбъдната една нейна мечта.

2

Деканът подчерта, че символичното начало на реконструкцията се поставя в една мултимедийна зала, която може да бъде използвана за конференции, в която могат да се провеждат видео лекции, оборудвана е и преводачески кабинки. Проф. Петрова изрази увереността си, че студентите и от четирите бакалавърски програми, и от магистърските програми ще могат да се възползват от възможностите на залата.

3

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков отбеляза, че за първи път е бил в залата преди четири години и още тогава е видял, че ремонтът е много спешен поради много причини – Факултетът по журналистика и масова комуникация има много студенти, поради това не достига и учебната площ. По същата причина има нужда и от повече място за изследователска работа. Тогава ремонтът е бил напреднал и довършването на Западното крило е била една сравнително лека задача, на фона на много други ремонти в Университета и се е надявал, че много по-рано ще успеят да започнат довършването. „Сега най-после ще успеем да осигурим тази учебна площ, ще успеем да осигурим и по-добри условия за хората със специални потребности“, посочи ректорът. Той изрази надеждата си съвсем скоро да бъде осигурена по-лесна и достъпна среда и достатъчно място за преподавателска, учебна и изследователска дейност. „С подписването на този договор се надявам, че полагаме началото на едно бързо довършване на цялото крило“, каза в заключение проф. Герджиков.

1

След подписването гостите посетиха залите, които ще бъдат ремонтирани.

След завършването на проекта, чиято стойност е 233 976,36 лв., и въвеждането на сградата на Западното крило в експлоатация, Факултетът по журналистика и масова комуникация ще разполага с нова оборудвана специализирана зала за електронно аудио-визуално обучение със 140 места. След завършване на реконструкцията във Факултета ще бъде осигурен достъп, включително и за хора със специални потребности, в цялата сграда, благодарение на новоизградена асансьорна уредба. Аудиторната площ ще бъде увеличена с учебно студио за книгоиздаване и пресстудио, както и с четири броя малки студия с обща площ 90 м2. Площта за индивидуална работа ще бъде увеличена със седем кабинета.

6

Сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация е недвижима културна ценност от национално значение. Тя е първата сграда на Софийския университет, където на 1 октомври 1888 година започват занятията на Висшия педагогически курс. Построена е по проект на архитект Константин Йованович, автор и на проекта на сградата на Народното събрание. Със своята архитектура, запазила духа на стара София, сградата е една от емблематичните в архитектурно отношение за облика на града.

7