Начало / Новини / Новини и събития / За втора поредна година Алма матер получи награда на вестник „24 часа“ за най-добър университет в България

   
За втора поредна година Алма матер получи награда на вестник „24 часа“ за най-добър университет в България

На церемония, организирана от вестник „24 часа“, за втори път бяха връчени награди на най-добрите университети, определени на база на тяхното класиране в Рейтинговата система на висшите училища в България.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е лидер в Рейтинговата система. Най-старият български университет, който през 2018 г. отбелязва своята 130-та годишнина, заема първо място в 23 професионални направления, в които обучава студенти.

Ректорът проф. Анастас Герджиков получи наградата от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. „За мен е чест да съм ректор на Университета, който традиционно е първи в най-голям брой професионални направления от общо 52-те“, каза проф. Герджиков.

1-1

Снимка: "24 часа"

„Голямата заслуга за днешното събитие е най-напред на тези, които изготвят рейтинга, защото през годините Георги Стойчев положи много усилия рейтинговата система да стане национално призната. В началото имаше известна съпротива, имаше много неща за добавяне. Рейтинговата система става все по-съвършена и източниците, от които събира данни, са все по-обективни“, каза проф. Герджиков.

Ректорът подчерта голямата заслуга на вестник „24 часа“ и подкрепата на всекидневника за Рейтинговата система от самото й начало. „Но вестник „24 часа“ има една много по-голяма заслуга и това е, че отразява положителните събития, включително и във висшето образование. Само през последните няколко месеца три събития показаха и добрите страни в нашето общество. Имаме нужда да виждаме това“, подчерта проф. Анастас Герджиков.

Ректорът на Софийския университет изказа благодарности на всички министри и народни представители, които подкрепят развитието на Рейтинговата система и промяната на финансовия модел от брой студенти към повишаване на качеството. „Най-много искам да благодаря на министър Красимир Вълчев, защото и преди да стане министър, и сега той положи огромни усилия, въпреки сериозната съпротива, да ни убеди, че това е правилният път за всички“, каза в заключение ректорът.

Репортаж от събитието можете да видите на сайта на БНТ.

1