Начало / Новини / Новини и събития / Второ издание на лендарт пленер „Между пясък и пяна“ на Катедра „Визуални изкуства“

   
Второ издание на лендарт пленер „Между пясък и пяна“ на Катедра „Визуални изкуства“

За втора поредна година катедра „Визуални изкуства“ е инициатор на лендарт пленер. Той се проведе в Китен в периода 5-9 септември 2021 г. и е част от проекта „АRTел“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет. Пленерът е подкрепен и от Факултета за науки за образованието и изкуствата (ФНОИ) в лицето на неговия декан проф. дн. Милен Замфиров. Ръководител на проекта е гл. ас. д-р Красимира Дренска.

Концепцията на пленера отново е обвързана с философията на Халил Джубран, но в това издание е насочена и в посока на подчертаването на художествените намеси. В лендарт пленера участваха доц. д-р Анна Цоловска, доц. д-р Ана Милованович (Белградски университет), докторант Александра Димитрова, проф. д-р Бисера Вълева, гл. ас. д-р Венцислава Стоянова, докторант Виолета Апостолова, хон. ас. Васил Йончев, хон. ас. Карина Узунова, ас. д-р Любен Кулелиев, докторант Марина Александрова, проф. д-р Орлин Дворянов, ас. д-р Цвета Петрова.

1.Instalacia_Vencislava_Stoyanova

Инсталация на Венцислава Соянова в процес на работа

Арт-събитието срещна различни художествени концепции, като в това издание интересът към пърформънса беше подчертан. „Традиционните“ лендарт материали бяха повод за част от участниците да създадат монументални инсталации като например Орлин Дворянов, Любен Кулелиев и Цвета Петрова. При други, като Венцислава Стоянова, акцентът бе върху мислената и подготвена предварително намеса. Анна Цоловска използва структурите и възможностите на рисунките върху пясък като начало на творчески експерименти и визуални интерпретации. Бисера Вълева импровизира с природни материали за реализиране на плоскостни и обемни инсталации, алюзии с лансирани художествени похвати и автори. Ана Милованович бе последователна в изразяването си като визуален артист със силна лична политическа позиция. С пърформанс между пясъка и пяната на Южния плаж на Китен, с подчертана персонална позиция и социално послание се представи Виолета Апостолова. Участниците, процесът и крайните им композиции бяха материалът за различни ракурси на фото и видео формите на Васил Йончев (филм „Мойри“).

2.Tzveta_Petrova_Oshte_po-sinyo

Инсталация на Цвета Петрова „Още по-синьо“, детайл

Инсталациите, създадени по време на пленера „Между пясък и пяна“, напълно се отъждествяват с определението за лендарта като реакция спрямо прекалената комерсиализация на изкуството. И в това издание на художествения форум инсталациите и рисунките, под въздействие на природните сили и намесата на хората, претърпяха промени. Всъщност и такова съавторство е в контекста на поетиката на Джубран: „Вечно крача по този бряг, между пясък и пяна. Приливът ще изличи стъпките ми, вятърът ще отвее пяната…Ала морето и брегът ще пребъдат вовеки.“

3. Violeta_Apostolova_performance

Пърформънс на Виолета Апостолова

4. Bissera_Valeva_Fazi_na_sania

Бисера Вълева, „Сънни фази“

5.Ana_Milovanovich_performance

Пърформънс на Ана Милованович „Нова нормалност“