Начало / Новини / Новини и събития / Втора национална конференция “Индия в българската наука”

   
Втора национална конференция “Индия в българската наука”

В Българската академия на науките се състоя официалното откриване на Втората национална конференция “Индия в българската наука”. Събитието се организира по инициатива на Клуб „Приятели на Индия“ в сътрудничество с Българската академия на науките и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и с подкрепата на Посолството на Република Индия в София. Конференцията е посветена на 70-годишнината от обявяването на независимостта на Индия.

Научният форум откри ръководителят на Катедра „Класически Изток“ проф. Милена Братоева. Тя поздрави присъстващите от името на инициативния комитет и припомни, че първата такава конференция е организирана преди 20 години, посветена на 50-годишнината на Независимостта на Индия.

1

Проф. Братоева отбеляза, че за изминалите 20 години е постигнато изключително много не само в полето на академичното изследване и изучаване на индийската култура, но и по отношение на популяризирането на духовните ценности на древна Индия и забележителните успехи на днешна модерна Индия. Тя подчерта, че академичното изучаване на индийската култура е съсредоточено преимуществено в Софийския университет и се работи в тясно сътрудничество с много неправителствени организации, в които участват хора, посветени на Индия и имащи мисията да популяризират индийската култура у нас.

2

Проф. Димитър Иванов, научен секретар на Българската академия на науките, припомни, че България и Индия поддържат традиционно приятелски връзки и че водени от желанието си да развиват сътрудничество в областта на науката и образованието, културата и да укрепват взаимното разбирателство между българския и индийския народ, двете страни подписват на 20 февруари 1963 г. в Делхи спогодба за културни връзки между Република България и Република Индия. „Оттогава и до днес академичната общност на БАН и на редица български университети осъществяват активен научен обмен. Традиционните области на интерес са в сферата на нанотехнологиите, физиката, лазерните науки, космическите изследвания, слънчевата енергия, биотехнологиите и редица други атрактивни области“, каза още проф. Иванов. Той подчерта, че не бива да се пренебрегват изследванията на индийската история, култура и изкуства, на литературата и философията и разбира се, природосъобразната традиционна индийска медицина. Проф. Иванов добави още, че български и индийски учени участват съвместно в редица значими авангардни проекти.

3

Г-н Субхаш Наир, шарже д‘афер на посолството на Индия в България, отбеляза, че за него е чест да присъства на събитието и благодари на организаторите за това, че успяват да съберат на едно място толкова много професионалисти. По думите му, темата на конференцията е в контекста на индийско-българските отношения, които са много добри в продължение на десетилетия. Той изрази радостта си от факта, че учени от България и Индия работят заедно толкова добре и с това допринасят за развитието на двустранните отношения. „Сигурен съм, че в годините напред идващите поколения ще видят най-доброто в отношенията между България и Индия, тъй като и двете страни имат много какво да предложат една на друга“, каза г-н Субхаш Наир и благодари на българския народ за това, че пази Индия в сърцето и душата си.

4

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Мария Стойчева прочете поздравителен адрес от ректора на Университета проф. дфн Анастас Герджиков към участниците в конференцията. В него се посочва, че Софийският университет е центърът за изучаване на индийски език и култура в България и ректорът изразява радостта си, че вече почти 35 години в него се подготвят млади хора, които остават влюбени в своята специалност. „Днес много от нашите възпитаници работят като компетентни специалисти в дипломатически мисии по света, в правителствени и неправителствени институции, в наши и международни културни и научни учреждения, в престижни университети из цяла Европа и отвъд океана“, се казва още в поздравителния адрес.

5

Според проф. Герджиков всеки, посетил или докоснал се до Индия, носи дълбоко в душата си спомен за чувството за изключително многообразие, изобилие от различни култури и вярвания, философски учения и величествена природа. В поздравителния адрес ректорът посочва още, че е убеден, че и в идните години сътрудничеството между двете страни ще се разширява и задълбочава.

Проф. Стойчева заяви, че учените индолози проявяват изключителна посветеност и отдаденост и заразяват околните с ентусиазма си и с интереса към въпросите, по които работят. Заместник-ректорът пожела успешна конференция.

6

Председателят на Клуб „Приятели на Индия“ Даниела Кънева започна приветствието си със стара индийска поговорка, която гласи: „Както слънцето огрява вселената, така знанието огрява човека“ и отбеляза, че точно заради това клубът „Приятели на Индия“ организира конференцията заедно с БАН и Софийския университет – два духовни оазиса на знанието. „Много се надявам, че нашето академично научно сътрудничество ще върви все така в крак с най-авангардните промени, които стават в Индия и към които нашите учени партнират много успешно“, каза още г-жа Кънева.

7

Събитието продължи с приветствено слово на акад. Никола Съботинов, в което той обърна внимание на развитието на нов етап в българо-индийското научно сътрудничество.

8