Начало / Новини / Новини и събития / Випуск 2018 на Факултета по славянски филологии завърши висшето си образование

   
Випуск 2018 на Факултета по славянски филологии завърши висшето си образование

На тържествена церемония в Аулата 213 бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 80 са абсолвентите с отличен успех, а 23 от тях са пълни отличници.

Абсолвентите, техните преподаватели и близки бяха поздравени от декана на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев. Той заяви, че за него е голяма чест и радост, че има възможността пожелае „На добър час!“ на най-младите си колеги от името на всички служители и преподаватели на факултета.

1

Обръщайки се към абсолвентите, доц. Пенчев заяви, че на днешния празник те получават не само дипломите си. Той изрази увереността си, че през тези четири или пет години във факултета са получили много повече неща –знания, умения, създали са приятелства, опознали са себе си, неща, за които още може би не си дават сметка. Деканът изрази надеждата си, че преподавателите са успели да изградят в своите студенти самочувствие и самокритичност - двете най-важни съставки на една успешна, градивна, творческа личност. Самочувствие на базата на знанията, които са придобили, на онова, с което са се справили, всички онези предизвикателства, на които са отговорили. Самокритичност, защото без нея не могат да се развиват, защото тя е онова, което ще ги кара да стават все по-добри в това, което правят.

2

Той отбеляза, че те са част от бъдещия елит на нацията ни и макар че тази дума е компрометирана, истинският елит са хората като тях: „Хората, които правят нещата да се случват. Хората, които променят живота към по-добро. Искам да ви пожелая да бъдете смели, да отстоявате онова, в което вярвате“, каза още доц. Пенчев и допълни, че според него Университетът дава именно това - мяра за нещата, която ни кара да не се примиряваме с несправедливостта, с онова, което ни дърпа назад.

По думите му, живеем в динамично време, в което обаче ценностите на цивилизацията, на науката, на знанието трябва да бъдат защитавани от невежеството, безразличието и апатията. Обръщайки се към дипломантите, той заяви, че именно от тях се очаква да държат високо факела на цивилизацията.

3

Днес вие смятате, че напускате университета. Това не е точно така. Вие може би напускате сградата, но не и университета. Защото вие сте университетът. И чрез вас университетът от днес отива в обществото. Що се отнася до сградата, нейните врати са винаги отворени за вас“, заяви деканът в своето приветствие и призова абсолвентите да не прекъсват връзката си с университета.

Доц. Пенчев изрази надеждата си, че най-важното, на което са се научили, е способността да учат, не просто да усвояват информация, а да я селектират и да я превръщат в нещо, с което да променят живота. „Вярвам, че успехът е пред вас, че той е в ръцете ви и вие имате сили да го постигнете. На добър час!“, каза накрая деканът на Факултета по славянски филологии.

6

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова приветства всички присъстващи от името на ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Тя изрази радостта си, че на светлия празник Благовещение отбелязваме и радостния празник на едно завършване, което е и ново начало. По думите й, с този празник за абсолвентите завършва фаза на учене, постоянство, усилия и преодолени трудности, но започва време на нови търсения, на доказване на възможности, на доказване на знания и талант.

Заместник-ректорът изрази надеждата си, че част от мечтите, с които са прекрачили прага на университета преди години, вече са реалност, а други – са станали висока цел, към която ще вървят през идните години.

7

„Избрали сте път, по който сте научили колко важно е словото, колко богат и скъп е родният ни език и колко грижовност е нужна, за да го съхраним и предадем на тези, които сега произнасят и пишат първите свои думи. Така ще изпълните, така и ние чрез вас, ще изпълним дълга си към учителите”, посочи проф. Божанкова.

Тя им пожела да не се уморяват да казват добрите думи и да подкрепят достойните постъпки и подчерта, че имат мисия и отговорност и им пожела смелостта и силата, за да ги поемат. Да се гордеят със своя университет и да го представят по най-добрия начин, каза още проф. Божанкова и добави винаги, когато имат нужда от помощ и съвет, да се обръщат към своята Алма матер. Тя поздрави родителите и близките на студентите, които са ги подкрепяли през годините.

Проф. Божанкова пожела „На добър час!“ на всички и обяви випуск 2018 г. на Факултета по славянски филологии за завършил.

11

Първенецът на випуск 2018 г. на Факултета по славянски филологии Катя Тодорова също да поднесе своя поздрав по повод празничния ден. Тя честити успешното дипломиране на своите колеги. От името на абсолвентите тя благодари на преподавателите, имали достатъчно търпение да ги преведат през дебрите на филологията. „Преподавателите ни дадоха един чудесен пример на хора, които си уважават труда, и са щастливи от това, което правят. Колеги, от тук нататък от нас зависи дали ще възпроизведем този пример“, допълни Катя Тодорова и не пропусна да поздрави колегите от отдел „Студенти“ към факултета.

10

Абсолвентката благодари за възможностите за обмен, които са имали по програмата „Еразъм +” да опознаят други европейски университети. Тя отправи и личен поздрав към своите най-добри приятели от випуска, както и към всички от „Славянска филология“.

Да не губим желанието си да откриваме нови неща, да не губим силата да търсим вдъхновението и голямата страст, която ни движи напред“, пожела отличникът на випуска и отправи специален поздрав към колегите, избрали професията на учителя, като им пожела много търпение, много сили и да бъдат учители от сърце.

Празничният ден продължи с връчването на дипломите. Отличниците освен значки, получиха и книги на Университетското издателство.

12
13
14