Начало / Новини / Новини и събития / VI международна конференция „Детската перспектива към училището, преподаването и ученето“

   
VI международна конференция „Детската перспектива към училището, преподаването и ученето“

В Софийския университет започна VI-та международна конференция „Детската перспектива към училището, преподаването и ученето“ („Children's Perspective on School, Teaching and Learning“). Тя ще продължи до 9 юли 2018 г. и в нея ще вземат участие педагози от Австралия, България, Германия, Испания, САЩ и Япония.

Инициатори на събитието са проф. д-р Илиана Мирчева и проф. д-р Елена Джамбазова от Катедра „Начална училищна педагогика“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика към Алма матер. В организационния комитет участват и докторантите Снежана Радева, Максимилияна Базан и Иван Симеонов.

Научният форум бе открит от заместник-ректора на Софийския университет доц. Георги Вълчев, който поздрави участниците и изрази надеждата си, тези, които са за първи път в страната ни, да останат с прекрасни впечатления както от работата на конференцията, така и от България и университета.

1

В приветствието си доц. Вълчев подчерта, че темата на научния форум е изключително значима за дългия път на личностното развитие на децата. „Надявам се тази конференция да допринесе с познанията, които носи всеки един от вас, с опита, който е натрупал, този процес да се усъвършенства“, каза накрая заместник-ректорът и пожела успех на форума.

11

Проф. Илиана Мирчева приветства с „Добре дошли“ участниците и гостите на шестото издание на международната конференция, посветена на различни актуални теми и проблеми в областта на детското образование. Тя изтъкна, че през годините научният форум значително се е разгърнал, приобщавайки редица нови изследователи и специалисти от различни държави. Проф. Мирчева припомни, че досега конференцията се е провеждала в Айхщет (Германия), Гранада (Испания), Познан (Полша) и изрази радостта си, че Софийският университет за втори път е домакин на научното събитие.

2

Във форума са се включили педагози от Австралия, България, Германия, Испания, САЩ и Япония. Освен доклади върху актуални емпирични изследвания по темата, в рамките на конференцията участниците ще презентират и съвременни методи за подготовка на учителите за тяхната бъдеща реализация. Предвидена е и докторантска сесия с постери.

5

Част от докладите, които ще бъдат представени и обсъдени по време на форума, са посветени на резултатите от изследването „Детското отношение и гледна точка към училищното образование и училище в България”, на реформата на началното образование в Япония, австралийската детска конференция в Мелбърн (The Australian Kids' Conference), отношението на учениците от началното училище към домашната подготовка, ролята и мястото на музикалните занимания за деца, нови подходи към децата със специални образователни потребности, разработване на връзки между учители и родители чрез уеб-базирани платформи и други.