Начало / Новини / Новини и събития / Възпитаник на Физическия факултет с високо отличие на най-голямата международна професионална организация – Института на инженерите по електротехника и електроника

   
Възпитаник на Физическия факултет с високо отличие на най-голямата международна професионална организация – Института на инженерите по електротехника и електроника

Валентин Йорданов е удостоен с престижното отличие „изявен сътрудник“ на Института на инженерите по електротехника и електроника (ИИЕЕ), което се дава за приноси, оценени като „изключителни постижения“ в областта на инженерната електротехника и електроника . Д-р Валентин Йорданов е отличен за своя принос в областта на цифровата и аналогова обработка на импулси в реално време при радиационни измервания.

Валентин Йорданов е завършил Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Започва работа в ДСО „Редки метали“, клон Бухово като инженер по поддръжката на ядренофизична апаратура. Бил е асистент по ядрена електроника в Катедра „Атомна физика“ в групата на проф. Орманджиев. Докторската си дисертация завършва в университета на Мичиган под ръководството на проф. Глен Кнол. Следва изключително успешна кариера в областта на ядрената електроника, с много публикации, патенти и електронни разработки за ядренофизични приложения.

V. Yordanov

Д-р Валентин Йорданов открива международен симпозиум по слънчево-земни връзки, проведен през 2011 г. в България

Макар кариерата на д-р Йорданов да се развива в Съединените американски щати, той не прекъсва връзката с България, Физическия факултет и Катедра „Атомна физика“. През годините многократно е подкрепял катедрата с дарения на средства и апаратура, няколко наши възпитаници са печелили стипендия, учредена на неговото име, за участие на международни форуми на Института на инженерите по електротехника и електроника.

Д-р Валентин Йорданов е основател и председател на Асоциацията на завършилите Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заедно с неговата съпруга д-р Ваня Йорданова организират и провеждат на три пъти в България мащабни международни симпозиума по слънчево-земни връзки ISROSES ( www.isroses.lanl.gov ).