Начало / Новини / Новини и събития / Възпитаници на Факултета по математика и информатика с отличия от конкурса Награда „Джон Атанасов“ за 2017 г.

   
Възпитаници на Факултета по математика и информатика с отличия от конкурса Награда „Джон Атанасов“ за 2017 г.

На 10 октомври 2017 г. на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът на Република България Румен Радев връчи наградите на лауреатите в конкурса Награда „Джон Атанасов“ за 2017 г. Сред отличените са възпитаниците на Факултета по математика и информатика д-р Станислав Харизанов и Минко Гечев.

Д-р Станислав Харизанов е отличен с Грамота "Награда Джон Атанасов" в категорията Награда "Джон Атанасов".

Той е доктор по математика, главен асистент в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Главната му цел е разработването на бързи и ефективни алгоритми за обезшумяване, възстановяване и сегментация на изображения с висока резолюция, а математическите модели са на базата на изпъкнала оптимизация с наложени допълнителни ограничения.

Минко Гечев е носител на отличията Грамота "Награда Джон Атанасов" в категорията Награда "Джон Атанасов" и Грамота "Джон Атанасов - проект с висок обществен принос" в категория Грамоти "Джон Атанасов". Той е единственият носител на две отличия от президентските награди "Джон Атанасов".

Минко Гечев е завършил бакалавърска степен, специалност "Информационни системи" (2013) и магистърска степен, специалност "Информатика", магистърска програма "Софтуерни технологии" във Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Постиженията му са в разработката на софтуер с отворен код, автор е на книги, презентации на големи международни конференции и на влиятелни публикации, всички те в областта на компютърните науки и софтуерните технологии и са пряко свързани с темата на конкурса.

2

Конкурсът Награда „Джон Атанасов“ е инициатива на Президента на Република България. Наградата „Джон Атанасов“ се присъжда за изключителни постижения в областта на компютърните науки в национален и световен мащаб на български граждани на възраст до 35 години, независимо къде развиват научната си и изследователска дейност – в България или в чужбина.

Снимка: Пресцентър на Администрацията на Президента