Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет се проведе международен колоквиум „Езикова вариативност“

   
В Софийския университет се проведе международен колоквиум „Езикова вариативност“

В Конферентната зала в Ректората се проведе международен колоквиум на тема „Езикова вариативност“, организиран от Катедра „Испанистика и португалистика“ към Факултета по класически и нови филологии и Института „Сервантес“ в София.

Специален гост на форума бе Франсиско Адолфо Маркос-Марин – почетен професор на Тексаския университет в Сан Антонио, член на Североамериканската академия за испанския език и на Аржентинската академия за филологически науки. Присъстваха деканът на Факултета по класически и нови филологии, деканското ръководство факултета, Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт „Сервантес“ в София, представители на посолството на Кралство Испания у нас, преподаватели и студенти, представители на академичната общност на Софийския университет.

1

Ръководителят на Катедра „Испанистика и португалистика“ доц. д-р Татяна Пантева поздрави участниците и гостите на международния колоквиум и пожела успешна работа.

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова също отправи своя поздрав и изрази задоволството си да открива за пореден път научно събитие на Катедрата по испанистика и португалистика. Тя допълни, че темата е много интересна и с удоволствие би прочела представените доклади.

3

Проф. Данова подчерта, че за нея е много важно в катедрите на Факултета по класически и нови филологии да съществуват общи теми, да има научен колектив, колегите да могат да обменят идеи и да си сътрудничат.

Така смятам, че научните резултати, към които вече станахме толкова чувствителни в последните няколко години, ще бъдат важни и присъствието на гости като проф. Франциско Маркос-Марин е възможност да сверим часовника си, да видим накъде вървим, да се съизмерим в това, което се случва в областта на една или друга част от нашата „широка филология“, както все още традиционно я наричаме“, каза още проф. Данова и допълни, че развитието както в лингвистиката, така и в литературознанието е много бързо, многопосочно, многовариативно и затова е важно такива форуми да се случват по-често.

2

Тя благодари на организаторите и пожела успех на международния колоквиум.

Участниците и гостите на колоквиума бяха поздравени и от г-н Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт „Сервантес“ в София.

4

Гл. ас. д-р Милена Маринкова представи специалния гост на форума проф. Франсиско Маркос-Марин. Тя подчерта, че той е изключителен учен, с оригинални приноси в множество области на филологията и забележителна академична кариера. Научните интереси на проф. Маркос-Марин са в областта на приложната лингвистика, със специализация в компютърната лингвистика и анализа на текста, в историята на испанския език, романска филология, типология и описателна лингвистика и други.

6

Гл. ас. Маринкова припомни мащабната му преподавателска дейност, изследователската и експертна дейност на испанския учен, както и неговите лекции и публикации. Тя допълни още, че проф. Франсиско Маркос-Марин е носител на Хумболдтовата изследователска награда през 2004 г. и е почетен гражданин на Сан Антонио, Тексас, САЩ.

7

Почетният гост на събитието проф. Франсиско Маркос-Марин изнесе лекция на тема „Политика, общество и език: митове и интереси в изучаването на вариантите на испанския език“.

По време на форума бяха изнесени различни доклади и проведени дискусии.

5