Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе отбелязана 25-годишнината на специалност „Музика“

   
В Софийския университет бе отбелязана 25-годишнината на специалност „Музика“

С практико-приложен семинар с лекции на преподаватели от Катедра „Музика“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата и с концерт с участието на представителните хорови формации на факултета в Софийския университет бе отбелязана 25-та годишнина на специалност „Музика“.

На откриването на събитието в Конферентната зала в Ректората ръководителят на Катедра „Музика“ проф. д-р Адриан Георгиев поздрави своите колеги и студенти с празника и подчерта, че през изминалите две години катедрата е променила визията за развитието на музиката в Софийския университет.

1

С откриването на специалността „Музикални медийни технологии“ и с част от някои по-дигитално ориентирани преподаватели е станало възможно Катедра „Музика“ да бъде разпознаваема, вече и с изключително иновативни техники и технологии за преподаване, изтъкна проф. Георгиев. Той припомни, че първият випуск на специалност „Музика“ е приет през 1994 г., когато съставът на катедрата е бил съвсем различен, както и нейното наименование.

2

Проф. Георгиев представи програмата по повод годишнината, като подчерта, че отбелязването й е под формата на лекции и уъркшоп. Той призова многобройните възпитаници на катедрата, присъстващи на събитието, да бъдат активни участници в дискусиите.

Празничният ден продължи с практико-приложен семинар с лекции на преподаватели от Катедра „Музика“. В програмата бяха включени лекции на различна тематика: „Симфоничният оркестър в акустичен и записан вид“, „Акорди в джаза-солфежна практика“, „Акордови прогресии в съвременна музикална продукция“, „Пеенето в училищното образование след 20-те години на ХХ век“, „Училищният канон и обучението по полифония на музикалните педагози“.

5

В рамките на двудневното честване на юбилея на специалност „Музика“ бяха представени и две книги: „AB ORIENTE LUX – Музика на православния Изток“ и „Естетика-генезис и развитие на художествената творба“.

3

Годишнината беше отбелязана в Аулата с уъркшоп - концерт с участието на представителните хорови формации на Факултета по науки за образованието и изкуствата в Софийския университет.

1

Специални гости на събитието бяха Босфорският джаз хор с диригент Масис Арам Гьозбек. В рамките на работната среща между всички хорови формации бяха изработени произведенията "Тебе Поем" на Добри Христов, и "Kızılcıklar Anonymous" автентична фолклорна песен от Одринско, аранжимент на Hakan Önsöz.

2

Програмата на заключителния концерт включваше участие на Класическия хор на Катера „Музика“ с диригент д-р Марина Апостолова, Фолклорния хор с диригент Светла Цветкова, Вокална формация DStars с ръководител докторант Даниела Станкова.

3
4