Начало / Новини / Новини и събития / В Истанбулския университет бе открита изложба на български творци

   
В Истанбулския университет бе открита изложба на български творци

Над 30 платна и 12 пластики на български творци, чийто житейски път и творчески изяви са свързани с България, бяха представени в един от най-старите университети в Турция – Истанбулския университет.

Изложбата „С поглед към България“ е организирана от Генералното консулство на Република България със съдействието на Истанбулския университет и е част от културната програма на страната ни в рамките на ротационното председателство на България на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

2

Откривайки изложбата, ректорът на Истанбулския университет проф. Махмут Ак подчерта нейното значение като израз на проява на близост, разбирателство и сътрудничество между Истанбулския университет и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

1

В рамките на събитието се състоя и среща между председателя на Комисията по култура и медии към Народното събрание Вежди Рашидов с ректора на Истанбулския университет и ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, на която бяха обсъдени възможности за сътрудничество. Една от тях е изследването на ислямските архиви, които се намират в България.

4

Експозицията включва творби на Вежди Рашидов, Дили Бозаджиева, Зиятин Нуриев, Мария Кълъчлъоглу-Бараз, Неджми Мурад, Павлина Копано и Анастасия Чирпанова. Те са родени в България, но живеят и творят в Истанбул, като в същото време се изявяват и в България. Куратор на изложбата е Павлина Копано. Темите, които отразяват произведенията, включват традиции, фолклор, толерантност, битие, цивилизации, мултикултурни измерения и др.

3