Начало / Новини / Новини и събития / В Биологическия факултет беше официално открит Учебен център по молекулярна генетика и функционална геномика

   
В Биологическия факултет беше официално открит Учебен център по молекулярна генетика и функционална геномика

В Биологическия факултет на Софийския университет бе открит Учебен център по молекулярна генетика и функционална геномика към Катедра „Генетика“. Създаването на този център се осъществява с щедрата финансова помощ на Фондация „Манджуков“, която откликна на апела на преподавателите от катедра „Генетика“ за оборудване на лаборатория със съвременна апаратура за нуждите на преподаването и практическото обучение на студентите в Биологическия факултет.

На откриването присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, Петър Манджуков и семейството му, заместник-кметът на Столична община доц. Тодор Чобанов, деканът на Биологическия факултет проф. Стоян Шишков, ръководителят на лабораторията гл. ас. Димитрина Георгиева, преподаватели от факултета.

Ректорът на Софийския университет поздрави присъстващите и заяви, че за Алма матер е чест да посрещне Петър Манджуков и семейството му да ги приеме в лабораторията, създадена с тяхната подкрепа.

Ректорът изтъкна, че тази лаборатория е много важна за Университета по няколко причини. Първата е, че студентите – не само от Биологическия факултет, имат остра нужда от практически занимания.

Тази лаборатория имаше за цел не просто научна дейност, а и това, студентите да придобият практически опит и се радвам, че вие откликнахте на тази идея, защото тя ще помогне на всички нас, на цялото общество. Особено в ситуацията на епидемия се вижда ясно, че без подготвени лекари, лаборанти и служители, няма как да предотвратим едно такова събитие. Затова още веднъж ви благодаря“, посочи ректорът.

18

Проф. Герджиков изтъкна още, че лабораторията е важна и по втора причина, която не е толкова очевидна, и тя е свързана с това, че е много трудно Университетът да се съревновава, дори да си партнира с университети от чужбина, които имат много по-голямо финансиране. „През последните години държавата за първи път от десетилетия отдели известна сума за инфраструктура, но има места, в които нямаме такава равностойна на сериозните университети инфраструктура. С вашата подкрепа ние можем и в тази област да се обърнем към нашите партньори в чужбина, които са над 350, и да кажем – ето сега сме равностойни, можем да бъдем наистина ваши партньори“, каза още ректорът на Софийския университет.

Ректорът връчи сертификат за дарение на семейство Манджукови.

1

Деканът на Биологическия факултет проф. Стоян Шишков също благодари за дарението и допълни, че това е най-голямото дарение, направено за Биологическия факултет, въпреки че дълги години е водещата обучителна и научна организация в рамките на всички биологични науки, но и в рамките на всички природни науки.

13

„И искам да изразя задоволството и радостта на своите колеги, че много докторанти и магистри, а по-нататък и студенти ще могат да работят на максимално най-добрата техника, на световно ниво, с което ще допълнят възможността на колегите, които се борят в момента с тази инфекция и с бъдещи инфекции от различни патогени, да могат да се справят по-бързо с тези проблеми – медицински, социални и ментални“, изтъкна деканът.

5

Проф. Шишков отбеляза още, че екип на факултета вече е пробвал една от основните машини за детекция на материали, дадени от фирми, които съдържат само геном на настоящия коронавирус, който е в полезрението на обществото за типизиране към кой вариант принадлежат. „Това беше и идеята първоначално на г-н Манджуков. Надявам се г-н Манджуков и фондацията като цяло да е доволна от това, което ще се върши тук и вече започна да се върши, уверявам ви. Винаги ще сте добре дошли да разгледате. Благодаря!“, каза още деканът и връчи на дарителите икона в знак на благодарност.

19

Церемонията по откриването на новия център продължи със освещаване, извършено от гл.ас. д-р протойерей Сава (Щони) Кокудев - Богословския факултет.

Заместник-кметът на Столична община доц. Тодор Чобанов също отправи поздрав и заяви, че с голяма радост днес присъства на откриването на това специално място. По думите му, то е специално, защото тук студентите ще имат възможност да се възвисят по пътищата на науката, да разгърнат своя талант, да ни зарадват с много нови открития. Доц. Чобанов изрази надеждата си много студенти и техните преподаватели да се развият и да ни направят горди и щастливи със своите постижения.

17

Той изрази благодарност от името на кмета и целия им екип към всички, които са били ангажирани в това дело. „Смятаме, че това е пътят, че в нашето общество трябва всички, които мислим за доброто на хората, за просперитета, за науката, трябва да си подадем ръце и да работим заедно по тези пътища. На добър час и успех на всички тук, които ще ползват тези помещения, и да се надяваме, че отново ще се събираме по такива поводи“, каза накрая заместник-кметът.

Петър Манджуков заяви, че дарението не е негово лично дело, а дело на неговата фамилия - неслучайно на церамонията присъстват неговата съпруга и деца, тъй като това е неговата фамилна фондация. Той подчерта, че сумата е заделена от техни лични средства. Г-н Манджуков обърна внимание, че откриването на научния център нямаше да се случи без големия учен акад. Атанас Атанасов, негови приятели учени и преподавателите.

15

„Дарението е един обществен отговор от дадена организация като благодарност за онова, което е получила от обществото. Ние всички живеем в общество, продукт сме на това общество. Нямаше да има това откриване, ако не беше екипа от млади преподаватели в този факултет. Считам, че те трябва да получат подходящо признание, защото те се обърнаха към мен с един имейл, който така беше поднесен, че не можех да не откликна. Искам да кажа – благодаря за хубавите думи“, каза г-н Манджуков и заяви, че това е едно начало. Той изрази мнението си, че е изключително впечатлен и окрилен, ако това, което каза проф. Герджиков, че тази лаборатория може да бъде като основа за утвърждаване авторитета и мястото на факултета в неговите международни контакти и обмен. „Научният обмен днес е онова, което създава ваксините, без които човек не знам докъде би стигнал. Мотивира ме това, че в имейла пишеше, че подготвените студенти тук нямат възможност практически да могат да правят дори тези анализи, които сега са необходими във всички лаборатории. Това изключително много ме мотивира да реагирам на техния призив. Това е началото на нашето сътрудничество“, каза още Петър Манджуков и пожела на всички да бъдат здрави и окрилени.

2

Идеята за създаването на такава лаборатория назрява от много време, но след възникналата извънредна ситуация с разпространението на SARS-CoV2 и нуждата от квалифицирани кадри за скриниране на заразени с този вирус, нейното реализиране стана възможно.

3

С около 300 000 лева финансова помощ на Фондация „Манджуков“ е закупена апаратура и са изградени нови плотове и учебни маси за Учебния център, което представлява неоценима подкрепа не само за катедра „Генетика“, но и за целия Биологически факултет. Създаването на такава лаборатория ще позволи на студентите, завършващи Биологическия факултет, да бъдат практически обучени и подготвени за работа с апаратите в съвременните диагностични лаборатории, ще повиши нивото на обучение и квалификация във факултета и университета като цяло и ще позволи подобряване на научно-изследователската дейност на докторантите и преподавателите към катедра „Генетика“.

6

Осъвременяването и модернизацията на лабораторната база на катедра „Генетика“ и на Биологическия факултет ще разшири възможностите за интеграция и взаимодействие с други европейски и световни изследователски институции в тази област и ще превърне академичния състав в равноправен и предпочитан партньор за национални и международни програми и проекти.

Репортаж на БНР

Репортаж на БНТ

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":