Начало / Новини / Новини и събития / В Алма матер бе открита обновена с помощта на Корпорация „Мицубиши“ зала

   
В Алма матер бе открита обновена с помощта на Корпорация „Мицубиши“ зала

В Центъра за източни езици и култури към Софийския университет по повод откриването на Центъра за изследване на съвременна Япония гостува г-н Харуки Хаяши, изпълнителен вицепрезидент на Корпорация „Мицубиши“ и регионален и изпълнителен директор за Европа и Африка.

През последните години Корпорация „Мицубиши“ e един от най-големите спомоществователи на Софийския университет и в частност на специалност „Японистика“. Благодарение на оказаната от нея подкрепа са реализирани множество материални подобрения на учебната база на специалността, както и редица научно-изследователски, учебно-преподавателски и публикационни дейности.

2

На срещата присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, директорът на Центъра за източни езици и култури проф. Александър Федотов, извънредният пълномощен посланик на Япония в България Масато Ватанабе, преподаватели, студенти и гости.

1

Срещата бе открита от доц. Антон Андреев, ръководител на катедра "Езици и култури на Източна Азия", който благодари на всички, че присъстват на откриването на Центъра за изследване на съвременна Япония, създаден и оборудван с помощта на Корпорация „Мицубиши“. Той отбеляза, че за специалност „Японистика“ това е голяма чест и изрази надеждата си и занапред да разчитат на успешното сътрудничество с Корпорация „Мицубиши“.

3

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков приветства присъстващите и отбеляза, че за него е удоволствие да участва в събитието. Той подчерта, че Факултетът по класически и нови филологии е много активен и той е изключително доволен, че се открива поредната нова придобивка на Алма матер, свързана с изучаването на японския език и култура. Проф. Герджиков отбеляза, че в българските университети има много специалности, в които остават много свободни места, но специалност „Японистика“ на Алма матер е от тези, в които има толкова много кандидати, че приемат само най-добрите. Ректорът благодари на Корпорация „Мицубиши“ за подкрепата през годините и пожела на добър час на студентите, преподавателите и специалността.

4

В поздрава си към присъстващите на срещата г-н Харуки Хаяши изрази увереността си, че това няма да бъде последният съвместен проект. В изказването си той подчерта важното значение на комуникацията и изрази надеждата си всички присъстващи, които се занимават с японски език и култура, да използват тези свои знания като участват активно в общуването между двете страни и в бизнеса между тях.

5

Извънредният и пълномощен посланик на Япония в България Масато Ватанабе припомни историята на създадената през 1990 г. катедра „Японистика“ към Центъра за източни езици и култури на Алма матер. Той подчерта, че до днес специалността има централна роля като средище на обучението по японски език в страната и на научните изследвания, свързани с Япония. Масато Ватанабе изтъкна, че проектите, реализирани през последните пет години в Алма матер с подкрепата на Корпорация „Мицубиши“, са допринесли както за подобряване на образователната среда, така и за насърчаването на изучаването на японски език и научните изследвания, свързани с Япония. По думите му, всичко това води до задълбочаване на отношенията на приятелство и доброжелателство между двете ни страни.

7

В края на приветствието си той изказа своята най-искрена признателност на ръководството на Софийския университет и Центъра за източни езици и култури и към всички преподаватели за тяхната ежедневна подкрепа на обучението по японски език и култура в България.

6

Проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури, благодари на присъстващите и изрази радостта си да бъде с тях, за да ги приветства в „Дома на Изтока“, в който Япония заема много важно място. Той поздрави колегите си за изключително успешната работа с Корпорация „Мицубиши“ и добави: „Образованието и бизнесът трябва винаги да вървят ръка за ръка. Защото ние подготвяме кадри, които после работят в сферата на бизнеса, а пък бизнесът помага на образованието. За да се намираме днес в тази прекрасна японска среда, сме благодарни на вас“.

9

Срещата продължи с представяне на постигнатото с помощта на Корпорация „Мицубиши“, презентации на студенти от специалност „Японистика“ и представяне на резултатите от студентски конкурс.