Начало / Новини / Новини и събития / Университетският състав за старинна музика взе участие в Студентския културен фестивал в Полша

   
Университетският състав за старинна музика взе участие в Студентския културен фестивал в Полша

Университетският състав за старинна музика беше поканен да представи Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на Студентския културен фестивал, който се привежда в периода 24 – 28 април 2023 г. в гр. Катовице, Полша.

Участието е част от многото дейности, организирани от Алианса „Трансформация за Европа“ (Тransform4Еurope)“, обединяващ седем европейски университета: Университета на Саарланд (Германия), Университета в Аликанте (Испания), Естонската художествена академия, Университета на Силезия в Катовице (Полша), Софийския университет „Св. Климент Охридски” (България), Университета в Триест (Италия) и Университета „Витаутас Магнус“ в Каунас (Литва).

1-1

Университетският състав взе участие в тържествения концерт по случай откриването на фестивала на 25 април, който се проведе в концертната зала на Музикалната академия в гр. Катовице. Той започна с премиерното представяне на химна на фестивала “ANTHEM of the transform4Europe”, написан от съвременния полски композитор Адриан Робак. Произведението беше съвместно изпълнено от Смесен хор на музикалното училище „Войчех Килар“, гр. Катовице; Хор „Хармония“ към Силезийския университет в гр. Катовице; Университетски хор за старинна музика към Софийския университет „Свети Климент Охридски“; Академичния хор към Техническия университет в Силезия и Младежки симфоничен оркестър „Карл Шимановски“ под диригентското ръководство на Войчех Вантулок.

1-2

Хорът на Софийския университет се представи със самостоятелна програма, в която изпълни някои от най-ярките творби в репертоара си.След концерта диригентът Войчех Вантулок отдели специално внимание на Университетския хор и го поздрави за изпълнението.

1-3