Начало / Новини / Новини и събития / Университетските ботанически градини участваха в Конференция по сигурността на храните

   
Университетските ботанически градини участваха в Конференция по сигурността на храните

Университетските ботанически градини участваха в Конференция по сигурността на храните, която се състоя на 14 и 15 юни 2018 в Аграрния университет в Пловдив.

По време на научния форум те представиха проекта „BIG PICNIC: големите въпроси“, финансиран по Програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз. Директорът на Генералната дирекция на програмата в ЕК Жан-Ерик Паке посети организираното по време на конференцията изложение “Food village”. В разговор с директора на Университетските ботанически градини д-р Красимир Косев двамата обсъдиха ролята и значението на този проект, както и тематичните дейности, които България като партньор извършва. Посетителите проявиха професионален и личен интерес към възможностите за развитие за градско градинарство.

1

Проект "Big picnic: големите въпроси - ангажиране на обществеността с научни изследвания и иновации в областта на продоволствената сигурност" обединява 19 организации - ботанически градини, университети, научни магазини, институт за изкуство, наука и технологии и една международна неправителствена организация. Проектът работи с обществеността в Европа и Уганда с цел разработване на петнадесет пътуващи изложби, символично пакетирани кошница за пикник. Тези изложби предлагат информация, дейности и мероприятия с възможности за участие, за да се разкаже смисъла на понятието „сигурност на храните” и да се поощрят хората да говорят. Това е отличен пример за това как организациите могат да дадат на обществото глас чрез съвместно творческо сътрудничество. Общностите също взимат участие в около 90 научни кафета - специални събития, предназначени да вдъхновяват дебат и да улавят общественото мнение. Като цяло, през взаимодействията очи в очи, проектът се очаква да достигне до 8 000 души. Технологията, предизвикателствата за вкъщи и социалните медии ще се разширят аудиторията на Big Picnic до 300 000 човека. Събраната информация ще бъде докладвана и обратно към политиците и учените, за да се насърчават научни изследвания и иновации.

3

Конференцията беше посетена от общо 350 учени от 32 страни, както и представители на изпълнителната власт и администрацията. Събитието е под егидата на Министерството на образованието и науката и Министерството на земеделието.

2