Начало / Новини / Новини и събития / Университетската библиотека получи дарение от Ливанското посолство в България

   
Университетската библиотека получи дарение от Ливанското посолство в България

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ получи дарение от книги от посланик на Ливанската република в България г-жа Сузан Музи. Изданията са в различни тематични области - история, езикознание, художествена литература, туризъм и са от ливански издателства.

На събитието присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Мария Стойчева, заместник-директорът на Университетската библиотека Биляна Яврукова, проф. Димитър Веселинов – представител на Библиотечния съвет, посланици и ръководители на арабски дипломатически мисии, приятели и гости.

Г-жа Яврукова заяви, че един от основните начини за комплектуване в Университетската библиотека е дарението, а дарителството има дълбоки традиции в Софийския университет. По този начин се обогатяват фондовете на библиотеката и до читателите достигат заглавия, до които в противен случай не биха имали достъп. „За нас, библиотекарите, винаги е празник, когато приемаме такива дарения“, каза зам.-директорът на Университетската библиотека и изказа благодарност за жеста.

1-a

Посланикът на Ливанската република г-жа Сузан Музи заяви, че за нея е голяма чест да бъде в Софийския университет – един от най-старите университети на Балканите, със забележителна академична слава и неподправена мисия в познанието, който продължава да създава културния елит и да подготвя поколения от специалисти в най-различни области, много от които заемат важни позиции в политическата, икономическата и академичната сфера в България и в чужбина.

Г-жа Музи припомни арабска поговорка: „Ако притежаваш много, дай от имуществото си, ако притежаваш малко, дай от сърцето си“. Посланикът на Ливан допълни старата мъдрост: „Ако притежаваш дух на истинско приятелство и желание за изграждане на мостове за контакти, взаимодействие и достигане на съзвучие с другия, тогава дай от идеите си“. Така се ражда и инициативата на посолството на Ливан у нас, която на пръв поглед има за цел да бъде поставено началото на ливанското присъствие в Университетската библиотека, притежаваща истинско богатство в областта на мисълта, литературата и мъдростта. Но в дълбочина целта е да отвори за младия български читател място до прозореца с изглед към историята на Ливан, неговия фолклор, култура, хуманните тежнения на неговите синове и дъщери, техните ценности, грижи и мечти, както и отвореност към други цивилизации и култури чрез езика, подчерта г-жа Музи. Посланикът добави, че всяка култура е уникална със своята собствена идентичност и съвкупност от специфики, които са неин израз. Има обаче общи черти между културите, какъвто и да е плурализмът на техните източници. Без съмнение, запознаването, издаването и преводът са специфичните способи за сближаване между народите и нациите, подчерта Сузан Музи.

2-a

Г-жа Музи изрази своята благодарност и уважение към Софийския университет и неговата библиотека за възможността посолството на Ливан да даде израз на дълбокото си приятелство, обич и уважение към българския народ.

Проф. д-р Мария Стойчева изрази радостта си от дарението на книгите и подчерта, че е съгласна с мнението на г-жа Музи, че тези книги, които ще останат в Университетската библиотека, са връзките и мостовете, те са важни за студентите и са важна стъпка в продължаване на сътрудничеството между България и Ливан. Тя посочи, че Софийският университет е най-стария, престижен и авторитетен български университет и е културен център не само за София, но и за цялата страна. Това е храм на знанието и той няма как да се развие без книги, без усилията и желанието на хората, които даряват книги – източникът на знанието. Проф. Стойчева отправи искрената благодарност към посолството на Ливан от името ректора на Университета проф. дфн Анастас Герджиков и подчерта, че Софийският университет е отворен към сътрудничество в областта на висшето образование и културата.

3-a

Проф. Димитър Веселинов, представител на Библиотечния съвет, заяви, че това дарение колекция на любовта на ливанците към страната им и същевременно - колекция на уважение на нашите приятели от Ливан към българския читател, защото книгите са на френски и на английски. Дарени са едни от най-ценните речници, които позволяват на тези, които не владеят арабски, да се запознаят с древната история на Ливан и с неговата култура, подчерта проф. Веселинов.

Проф. Веселинов обърна специално внимание на един особен речник и разказа, че с негови студенти са направили опити за превод на заглавието - Речник на любовта към Ливан, Речник на влюбените в Ливан, Речник на признанието в любов към Ливан, Речник на признателността към Ливан. „Това е речник на думите, с които авторите изразяват своята почит, своето възхищение, своята любов към страната на вечните кедри, към страната на финикийците, към страната на свободата и гордостта от това, че са граждани на Ливан“, каза още проф. Веселинов и добави, че дарените книги могат да се ползват от всички студенти на Софийския университет, учещи в различните факултети.

4-a

В края на срещата г-жа Сузан Музи подписа договора за дарение, а г-жа Биляна Яврукова й подари от името на Университетската библиотека картина със символа на Библиотеката – лъвът, който пази знанието, както и книгата „Книжовни паметници в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” XVI – XX в.”.