Начало / Новини / Новини и събития / Тринадесето национално състезание по компютърни мрежи за ученици 2017 г.

   
Тринадесето национално състезание по компютърни мрежи за ученици 2017 г.

Тринадесетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици се състоя на 8 и 9 април 2017 г. Събитието се организира съвместно от Министерство на образованието и науката и Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В състезанието, което се проведе във Факултета по математика и информатика, се събраха над 70 ученици от цялата страна със засилен интерес към изучаването и прилагането на съвременните информационни и комуникационни технологии.

Състезанието се проведе в два кръга - теоретичен тест за всички ученици и практически казус за двадесетте финалисти. Специалистите от Факултета по математика на Софийския университет отговаряха за подготовката на теоретичния тест и практическия казус.

Церемонията по награждаването на финалистите се проведе в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади към Министерството на образованието и науката.

Победител в състезанието стана Симеон Бунчев, следван от Ивайло Арнаудов и Петко Георгиев. Тримата финалисти са от отбора на Технологично училище електронни системи към Технически университет /ТУЕС/. От същото училище са и следващите десет участници в класирането. Те бяха водени от Стела Стефанова, директор на училището и инструктор на състезателите. Първите трима в състезанието получиха медали от Факултета по математика и информатика и грамоти от Министерството на образованието и науката, подписани от министъра.

5

Дванадесетокласниците, чийто резултат от теста и практическия казус на състезанието, приравнен към шестобалната система, е отличен (от 5.50 до 6.00), получават правото да се обучават във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като тази оценка им се признава за резултат от кандидатстудентски изпит по математика за учебната 2017/2018 г.

1

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Елиза Стефанова изрази радостта си, че учениците се захващат с една нелека област, която всеки ден се променя. „Това е едно изключително голямо предизвикателство и се радвам, че има кой да го приеме”, каза доц. Стефанова. Тя поздрави учителите за положените усилия и за мотивацията на учениците да тръгнат точно в тази посока.

2

Доц. Стефанова благодари на представителите на бизнеса, Столична община и Регионалния инспекторат за оказаната подкрепа, както и на колегите от Факултета по математика и информатика, които вече тринайсет години поставят реални предизвикателства, които учениците разрешават.

„Вярвам, че занапред ще правите още повече, за да се покажете като истински специалисти и в страната, и на световно ниво”, отбеляза заместник-ректорът на Софийския университет.

Проф. Красен Стефанов, председател на журито, заяви, че Факултетът по математика и информатика към Софийския университет цени много това състезание и резултатите на учениците.

3

Като опит за подпомагане на обучението по мрежови технологии в цялата страна ние обявяваме инициатива за безплатно включване на българските училища в мрежата от „Сиско академии“, като гарантираме също така безплатно обучение на един или двама преподаватели от всяко училище, които после да започнат да преподават на своите ученици“, обяви проф. Стефанов.

Проф. Красен Стефанов прочете поздравителен адрес от името на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Тя определя инициативата като отговаряща на потребностите на деня и на интелектуалните нагласи на учениците и допринасяща за развитието и изявата на бъдещите професионалисти. Фандъкова поздравява организаторите и участниците и им пожелава здраве, сили и вдъхновение.

4

С приветствие към присъстващите се обърна и инж. Златка Иванова, старши експерт по професионално образование в Регионалното управление по образование София-град. Тя прочете поздравителен адрес от името на Министерството на образованието и науката и от д-р Ваня Кастрева, началник на РУО София-град.

Теодор Добрев от „Телелинк“ сподели опита си от работата в тази престижна професионална сфера, като пожела на бъдещите си колеги да бъдат още по-добри и да завоюват трайно място за България сред най-високо развитите в технологично отношение страни.

Повече за състезанието можете да откриете тук.

6