Начало / Новини / Новини и събития / Световен ден на логиката

   
Световен ден на логиката

Факултетът по математика и информатика на Алма матер отбелязва онлайн Световния ден на логиката (14 януари), включен в календара на ЮНЕСКО. Инициативата се осъществява заедно с Института по математика и информатика на БАН и Института по философия и социология на БАН.

В рамките на честването се провежда съвместно заседание на Семинара по математическа логика на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, на Семинара по алгебра и логика на Института по математика и информатика на БАН и на Семинара по логика на Института по философия и социология на БАН. Съвместният семинар е включен в официалната програма на Третия световен ден на логиката . На него ще бъдат представени 10 научни доклада от трите институции.

1

На откриването на събитието модераторът Веселин Дренски посочи, че учени от Българската академия на науките и от Софийския университет от години работят съвместно в областта на логиката и не са преставали и до днес.

Присъстващите бяха поздравени от Нейно превъзходителство д-р Мария Едилеуза Фонтенеле Реис, посланик на Федеративна република Бразилия в Република България и Република Северна Македония, която като бивш посланик на своята страна в ЮНЕСКО има големи заслуги за включването на Световния ден на логиката в календара на ЮНЕСКО.

2

В изказването си д-р Мария Едилеуза Фонтенеле Реис представи историята на Световния ден на логиката и изтъкна важността и значението от популяризирането на логиката в сферата на образованието, социалните и природните науки. Тя изрази увереността си, че събитието е от особено голямо значение в моменти като днес, когато се сблъскваме с различни предизвикателства и даде пример с фалшивите новини. Д-р Мария Едилеуза Фонтенеле Реис посочи, че популяризирането на логиката днес е още по-важно за засилване и задълбочаване както на диалога в обществото, така и на този между различните държави. В края на изказването си д-р Мария Едилеуза Фонтенеле Реис благодари на Софийския университет, Българската академия на науките и на Министерството на образованието и науката в България за организирането на това събитие.

Banner-600x229

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева благодари на д-р Мария Едилеуза Фонтенеле Реис и посочи, че за нея е било удоволствие и много вдъхновяващо да изслуша изказването й за значението и важността на логиката. Г-жа Ангелиева посочи, че събитието е част от много други, които се случват днес и зададе реторичния въпрос какво по-логично от това в този нелогичен свят да започнем новата година със Световен ден на логиката – може би нещото което най-много липсва в ситуацията, в която живеем. Тя призова към повече критично и разумно мислене. Този ден ще позволи да говорим и за основата на познанието – философията, математиката, специалностите, които предизвикват и развиват границите на познанието, отбеляза Ангелиева. По думите й, именно това е и новият поглед, който се опитват от Министерството на образованието и науката да интегрират в модерното образование в България – компетентностният подход. В рамките на изказването си заместник-министърът посочи, че ще се радва всяка година България да е част от Световния ден на логиката, а защо не и да се разшири този формат, като се включат и учители, и ученици. Според Ангелиева българските учени и преподаватели имат огромен опит. Тя призова да бъдем смели и да мислим за новите форми на насърчаване и развиване на критичното и разумно мислене в България. В заключение заместник-министърът благодари за поканата да участва в събитието и пожела успех.

3

Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски благодари на всички за поканата за участието и изрази радостта си да бъде част от събитието. Той посочи, че логиката се изучава още от Античността от философи и математици, а днес се изучава и в когнитивните науки, технологичните и др. Според него целта на срещата е от една страна да се отбележи празника, а от друга – да се задълбочи връзката между отделните институции, между учените, работещи в различни сфери. Акад. Ревалски поздрави организаторите на събитието, благодари на Министерството на образованието и науката и посолството на Бразилия за подкрепата. Той пожела успех на събитието и интересни дискусии на участниците.

4

Проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, приветства всички участници и присъстващи и отбеляза, че за него е чест да участва в това събитие, организирано от Семинара по математическа логика на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, Семинара по алгебра и логика на Института по математика и информатика на БАН и Семинара по логика на Института по философия и социология на БАН.

По думите му, идеята за съвместно честване е добър начин да покажем общото ни уважение към науката логика. Проф. Герджиков отбеляза, че Световният ден на логиката се провежда за трети път от 2019 г. насам. Датата не е избрана случайно, а е свързана с двама от най-великите логици на двадесети век. На 14 януари 1978 г. е починал Курт Гьодел, а на 14 януари 1901 година е роден Алфред Тарски. Събитието се ползва с изключителна популярност и тази година 36 страни се включват с близо 70 събития.

5

Ректорът на Софийския университет изрази радостта си, че в днешното събитие участват д-р Мария Едилеуза Фонтенеле Реис и проф. Жан-Ив Безио, организатор на Първия световен ден на логиката през 2019 г. и главен редактор на списание Logica Universalis. Проф. Герджиков изтъкна важността на логиката във всички сфери от живота на хората – не само в науката и бизнеса, а и в ежедневието на всеки от нас. В заключение проф. Анастас Герджиков пожела успех на събитието и на участниците, здраве и винаги буден ум.

Програмата на събитието можете да видите тук .