Начало / Новини / Новини и събития / Студентска изложба "Задачи по живопис" бе открита в Софийския университет

   
Студентска изложба "Задачи по живопис" бе открита в Софийския университет

В Галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет бе открита студентската изложба „Задачи по живопис“. Тя е организирана от Катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ към Националната художествена академия и Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Експозицията може да бъде разгледана до 10 юли 2017 г.

Последната изложба в Галерия “Алма Матер” за летния семестър на 2017 г. представя творбите на студенти от Националната художествена академия, специалност „Текстил – изкуство и дизайн”, изучаващи живопис при проф. Вихрони Попнеделев и д-р Медеа Янкова. С подкрепата на останалите колеги от катедрата: проф. Анна Бояджиева, д-р Мила Стоева, доц. д-р Вержиния Маркарова, доц. д-р Аделина Попнеделева, д-р Цвета Явашева и други, младите художници получават отлично теоретично познание и практически умения в областта на текстилното изкуство и текстилния дизайн.

1

Изложбата бе открита от директора на Културния център проф. Алeксандър Кьосев и от художника проф. Вихрони Попнеделев, ръководител на представените студенти. Това е третата изложба в Галерия "Алма матер" на Националната художествена академия. Целта й е да покаже образователния процес на студентите и е разделена на две части - в първата зала на галерията са представени картини на студентите от I-ви курс Мария Томовска, Татяна Монева, Ирина Василева, Станимира Пенева, Емилия Колева, Петър Косаров. Във второто пространство е представена изложба на студентката от III-ти курс Ния Якимова.

2

“Живопис” се преподава на студентите през първите три години на обучение, като в I- ви курс, I- ви семестър, задачата е натюрморт и пейзаж – важна основна част в обучението, която позволява на развиващите се таланти да се занимават с живопис, която да им помага за проектантските задачи по текстилен дизайн и художествен текстил.

3
4
5