Начало / Новини / Новини и събития / Студенти от Физическия факултет на Софийския университет спечелиха първо място в международното състезание ХАКАТОМ

   
Студенти от Физическия факултет на Софийския университет спечелиха първо място в международното състезание ХАКАТОМ

Отбор от Физическия факултет на Алма матер стана абсолютен победител на първия международния хакатон на ядрена тематика, ХАКАТОМ. Студентското състезание се проведе онлайн на 30 ноември и 1 декември и включваше разработване на задача, свързана с тема от ядрените технологии.

Жури на състезанието бяха водещи учени от подразделението в гр. Обнинск на "Националния изследователски ядрен университет", който е част от Московския инженерно-физически институт (МИФИ). Хакатонът включваше и онлайн лекции на водещи руски професори с участието на проф. д.т.н. Георги Тошински – учен с международно признание в областта на модулните бързи реактори, един от създателите на реакторите с оловно-бисмутов топлоносител, използвани в атомните подводници, а по-късно и в ядрената енергетика за мирни цели.

Останалите лекции бяха на актуални теми в ядрената енергетика и запознаха участниците с най-новите руски разработки в областта на безопасността на реакторите тип ВВЕР-1200, както и подобрения в ядрено-горивния цикъл. Състезанието беше спонсорирано от Държавна корпорация „Росатом“.

Otbor_FzF_photo1

Отборите, с които Физическият факултет се включи в ХАКАТОМ, са:

Отбор 1 (победител в състезанието): Калоян Караиванов – капитан на отбора (студент 3-ти курс, спец. „Ядрена техника и ядрена енергетика“; Александър Георгиев (студент 2-ри курс, спец. „Ядрена техника и ядрена енергетика“ ); учениците от Частно средно училище „Увекинд“ Адриан Беличенов (11 клас), Иван Мъндев (11 клас) и Боян Петров (12 клас).

Otbor_FzF_photo2

Отбор 2: Александър Пимпас – капитан на отбора (магистър 2-и курс, спец. „Ядрена техника и технологии“) и третокурсниците от специалност „Ядрена химия“ Трайче Тушев, Кристиана Атанасова и Никол Рангелова.