Начало / Новини / Новини и събития / Студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския университет в София завоюваха второ място на най-престижното състезание по синтетична биология в света

   
Студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския университет в София завоюваха второ място на най-престижното състезание по синтетична биология в света

Отбор студенти от Биологическия факултет на Софийския университет в състав Габриела Виячева, четвърти курс, Стиляна Панова, четвърти курс, Калина Кукова, трети курс, Илка Цветкова, магистър, и Десислава Попова (завършила) от специалност „Молекулярна биология“, и трима студенти от Медицинския университет в София - Петър Бонев, пети курс, Диян Ганев, четвърти курс, и Борян Спасов, четвърти курс на специалност „Медицина“, завоюваха сребърен медал в най-престижното студентско състезание по синтетична биология в света iGEM, което се проведе от 9 до 13 ноември 2017 г. в Бостън. В тазгодишното състезание участваха 310 отбора от 44 страни.

Това е второто участие на български отбор в престижното състезание. През 2016 г. българските представители спечелиха бронзов медал.

Проектът „АCE OF BASE“ на българския отбор чрез целенасочена еволюция представлява ефективна стратегия за подобряване или промяна на функцията на биомолекулите за промишлени и научноизследователски приложения. Проектът има за цел да адаптира системата CRISPR-dCas9, така че с нея да бъде манипулирана мутационната честота в E.coli. Целта на проекта на българския отбор е да бъде създаден единичен и ефективен мутаторен щам с контролираща се мутационна честота. Методът на българските студенти е прост, безопасен, бърз и евтин. Българският отбор работи в лаборатория в София Тех Парк, където има на разположение цялата необходима апаратура за започване на проекта.

3

Над 10 години iGEM стимулира студенти да работят заедно, за да решават реални проблеми, като създават генетично инженирани биологични системи със стандартни разменящи се части. Студентските отбори проектират, създават и тестват своите проекти през лятото и мерят сили на годишното състезание в Бостън.

Участието в iGEM дава възможност на отборите да управляват собствените си проекти, да защитят собствените си проучвания и да си набавят собствено финансиране. От отборите също се изисква да обмислят безопасността и влиянието на проекта им върху околната среда.

Интервю с двама от студентите по Българското национално радио можете да чуете тук.

"Български студенти на второ място в света по синтетична биология", Нова ТВ

2