Начало / Новини / Новини и събития / Студенти и преподаватели от Физическия факултет участваха в скрининг на зрението в две столични училища

   
Студенти и преподаватели от Физическия факултет участваха в скрининг на зрението в две столични училища

Студенти и преподаватели от специалност "Оптометрия" към Катедра "Оптика и спектроскопия" на Физическия факултет на Софийския университет участваха в училищен скрининг на зрението в Спортното училище „Ген. Владимир Стойчев“ и в 20-то средно училище в София. Инициативата се провежда с подкрепата на Българския съюз на оптометристите.

Студентите и преподавателите от Катедра "Оптика и спектроскопия" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" работиха два дни като доброволци.

178 деца от шести до десети клас на Спортното училище „Ген. Владимир Стойчев“ преминаха през тестове и за всеки беше попълнен протокол за скрининг на зрение и анкетна карта. Установено беше, че над половината от децата никога до този момент не са били на очен преглед. Приблизително 20% от цялата група показаха отклонения при някои от тестовете, поради което им беше препоръчан подробен преглед в офталмологичен кабинет.

 

4

Училищното ръководство изказа благодарности на студентите Аделина Петрова, Василена Панайотова, Десислава Филипова, Живка Хлебарова, Калиана Кирова, Мила Петрова, Стефка Петрова, Христина Вълева, Тодор Тодев и на преподавателите ас. Мила Драгомирова и Никола Пеев. Репортаж беше показан по БНТ 1, на 7 ноември, 11 часа, в предаването "Здравето отблизо".

В началото на ноември училищен скрининг на зрение беше проведен и в 20-то средно училище София. Бяха прегледани 165 деца от 1-ви и 5-ти клас. Децата, носещи очила, бяха 53, 11 от тях имаха нужда от по-точна корекция. Новооткрити рефракционни аномалии имаше при 5 деца, при 9 деца бяха установени разстройства на цветното зрение, 2 деца бяха с различно по степен съдружно кривогледство, 7 бяха с нарушения в триизмерното, бинокулярно зрение.

3

От попълнения въпросник стана ясен тревожният факт, че около 30% от децата не са били досега на преглед при офталмолог. Училищното настоятелство благодари на студентите от трети курс, специалност „Оптометрия“, Адилина Велева, Александра Методиева, Ани Коева, Амиде Вранчева, Гергана Михова, Гергана Стаматова, Дария Гадирова, Десислава Милчева, Евелина Ангелова, Илияна Илиева, Мадлена Вардина, Николета Иванова, Татяна Дакова, Христина Цветкова и преподавателите доц. д-р Христина Видинова, ас. Мила Драгомирова и Никола Пеев.

2