Начало / Новини / Новини и събития / Срокът за кандидатстване по стипендиантската програма „За жените в науката“ се удължава до 30 април 2017 г.

   
Срокът за кандидатстване по стипендиантската програма „За жените в науката“ се удължава до 30 април 2017 г.

В Конферентната зала на Софийския университет се състоя публична презентация на Националната стипендиантска програма на L'ORÉAL и ЮНЕСКО „За жените в науката“. През 2017 г. се провежда седмото издание на програмата, в което партньори отново са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО в България. Кандидатурите ще се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от Университета. Срокът за участие се удължава до 30 април 2017 г.

Проф. Николай Витанов, заместник-ректор на Софийския университет и председател на журито на Програмата за 2016 г., отбеляза, че членовете на журито са шестима високопоставени учени, водещи специалисти в различни научни области, които имат богат опит. По думите му, основен принцип в работата на журито е абсолютната безпристрастност и обективност. Проф. Витанов подчерта, че доверието към тези принципи личи и от големия брой кандидати за миналата година – 58 достойни жени-учени са подали своите документи за участие в конкурса.

1

По време на събитието бяха разяснени процедурите за кандидатстване, а лауреатите д-р Деница Теофанова (2015 г.) и д-р Ахинора Балтакова (2016 г.) представиха своята мотивация за участие в конкурса, както и постигнатото в научен план след спечелване на стипендията.

Стойността на всяка стипендия е 5000 евро и е предназначена за научни изследвания в България. Стипендиите се връчват на жени учени до 35-годишна възраст, записани или завършили докторантска или пост-докторантска степен в сферата на естествените науки.

За глобалната програма „За жените в науката“

Световната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 г. в партньорство между L'Oréal и ЮНЕСКО, за да отличава и насърчава жените в науката. Нейните издания по цял свят награждават дами учени, чиито изключителни постижения са допринесли за развитието на науката, което носи ползи за обществото, и осигурява подкрепа на обещаващи млади жени, които вече имат значителен принос за прогреса на своите научни дисциплини. Към момента „За жените в науката“ е отличила повече от 2700 жени от 115 държави. Цялата програма е отправна точка за международни научни постижения и безценен източник на мотивация, подкрепа и вдъхновение за жените в науката.

За повече информация:

www.zajenitevnaukata.bg

zajenitevnaukata@m3bg.com

facebook.com/forwomeninscience/

youtube.com/forwomeninscience/

twitter.com/4womeninscience/