Начало / Новини / Новини и събития / Среща в рамките на Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“

   
Среща в рамките на Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“

На 28 март 2023 г. в рамките на Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ се състоя среща между български учени и представители на Matica hrvatska- най-старата независима, нестопанска и неправителствена хърватска национална институция.

От българска страна участваха проф. Мира Маркова, декан на Историческия факултет, и доц. д-р Ангел Николов, преподавател по средновековна българска история. От хърватска страна гостите бяха приети от Миро Гавран, председател на Матица Хърватска и световноизвестен писател и драматург, и Стиепан Сучич, член на Матица Хърватска, библиофил и автор на подробна библиографска справка за българската тематика в изданията на хърватската културна институция.

IMG-20230328-WA0000-1

Българските учени връчиха писмо от проф. дфн Анна- Мария Тотоманова, ръководител на НП по българистика в Софийския университет, и обсъдиха възможностите за сътрудничество и засилване на контактите в рамките на новите културни и исторически съвременни реалности.